V Južnej Kórei zatkli syna majiteľa potopeného trajektu

Juhokórejská polícia v piatok zatkla najstaršieho syna majiteľa trajektu Sewol, pri ktorého aprílovom potopení zahynulo viac ako 300 ľudí. Stalo sa tak iba tri dni po tom, čo juhokórejské úrady potvrdili smrť jeho otca, hľadaného miliardára Ju Pjon-una. Policajti našli miliardárovo telo minulý mesiac v pokročilom stupni rozkladu a začiatkom tohto týždňa ho pozitívne identifikovali. Príčinu smrti ale nemožno určiť, oznámili úrady.

25.07.2014 15:40
Južná Kórea, trajekt, Sewol, majiteľ, žiaci,... Foto: ,
Príbuzní pasažierov z trajektu Sewol vypúšťajú žlté balóniky na ich pamiatku.
debata

Pitva tela v pokročilom stupni rozkladu a testy DNA neodhalili žiadny dôkaz, že by muža niekto zabil. „Uvedomujeme si, že je veľa otázok, a urobili sme, čo sme mohli, ale bolo nemožné určiť príčinu smrti,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf štátneho forenzného laboratória na tlačovej konferencii v Soule. Polícia v utorok na televíziou prenášanej tlačovej konferencii oznámila, že našla telo v značnom stupni rozkladu v poli v južnej časti krajiny 12. júna. Až výsledky testov DNA a porovnanie odtlačkov prstov potvrdili, že ide o hľadaného Ju Pjon-una.

Juhokórejčania na pochode po 100 dňoch od... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Južná Kórea, trajekt, Sewol, majiteľ, žiaci, študenti Juhokórejčania na pochode po 100 dňoch od potopenia trajektu Sewol.

Polícia tiež dva mesiace pátrala po najstaršom synovi miliardára Ju Te-kjonovi. Toho nakoniec zadržala v kancelárii južne od Soulu spoločne so ženou, ktorá čelí podozreniu, že pomáhala utečencovi v unikaní polícii. Ju Te-kjon je jedným z hlavných akcionárov spoločnosti, ktorá trajekt prevádzkovala. Polícia Ju Te-kjona a jeho otca hľadala s podozrením zo sprenevery a ďalšieho korupčného správania, ktoré mohlo prispieť k aprílovému nešťastiu.

Rodiny obetí nešťastia trajektu Sewol. Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
Južná Kórea, trajekt, Sewol, majiteľ, pozostalí, obete, mŕtvi Rodiny obetí nešťastia trajektu Sewol.

Potopenie trajektu Sewol, ktoré bolo jedným z najtragickejších juhokórejských nešťastí za celé desaťročia, zdvihlo vlnu celonárodného smútku aj hnevu nad tým, čo mnohí vnímajú ako nedostatočné dodržiavanie bezpečnostných opatrení. Asi 100 dní po katastrofe bolo nájdených 294 mŕtvych tiel; desať je stále nezvestných. Väčšina obetí boli stredoškolskí študenti smerujúci na školský výlet.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Južná Kórea #potopenie #trajekt