Obama pohrozil deportáciou detských utečencov

Americký prezident Barack Obama sa stretol s prezidentmi troch juhoamerických krajín kvôli detskej migrácii.

26.07.2014 09:53
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (8)

Vyhlásil že Spojené štáty pošlú všetky deti, ktorých prítomnosť v USA nebude právne podložená, späť domov. Stanica BBC oznámila, že od vlaňajšieho októbra na južnej americkej hranici zadržali okolo 50-tisíc detí z latinskoame­rických štátov bez sprievodu rodiča.

Na tému detskej migrácie prišli v piatok do Bieleho domu rokovať prezidenti Guatemaly, Hondurasu a Salvádoru Otto Pérez Molina, Juan Orlando Hernández a Salvador Sánchez Cerén. Obama ich požiadal, aby ich krajiny odrádzali mladistvých od nelegálnej cesty do USA. „Všetci zdieľame povinnosť riešiť tento problém,“ povedal Obama, ktorý tiež hovoril o veľkej výzve.

Pérez Molina vyhlásil, že je potrebné zamerať sa na korene problému. A tými sú podľa neho chudoba a nedostatok pracovných príležitostí. „To sú skutočné dôvody migrácie a my v Guatemale musíme zabezpečiť, aby ľudia necestovali do USA a snažili sa vytvoriť si dôstojné životné podmienky doma,“ dodal.

Maloletí Latinoameričania do USA odchádzajú kvôli násiliu vo vlasti a chudobe. Veria, že ak sa dostanú cez hranicu, USA ich späť nepošlú. Obama už požiadal Kongres o schválenie 3,7 miliardy dolárov na zaistenie bezpečnosti na hranici a starostlivosť o detských migrantov.

Republikáni ale odmietajú schváliť výdavky bez zmeny migračnej politiky. Mnohí chcú zmenu zákona z roku 2008, ktorý zaručuje deťom, ktoré sa dostanú do USA bez rodičov a pochádzajú z niektorej z krajín, ktorá nesusedí s USA, automatické začatie azylového konania. Odďaľuje sa tým ich urýchlené vyhostenie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #utečenci