Ukrajinský parlament sa mimoriadne zíde 31. júla

Ukrajinský parlament sa zíde na mimoriadnom zasadnutí 31. júla. Na programe rokovania poslancov bude osud premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorého demisia uvrhla krajinu do politickej neistoty, a ratifikácia dohôd uzavretých Kyjevom s Holandskom a Austráliou o vyslanie tímu policajtov a vojakov na východ Ukrajiny.

26.07.2014 11:37 , aktualizované: 15:30
debata (58)

Mali by tam chrániť miesto katastrofy malajzijského boeingu, v ktorého troskách obe krajiny stratili veľký počet svojich občanov. Oznámil to úrad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Na dátume mimoriadnej parlamentnej schôdze sa podľa jeho vyhlásenia citovaného svetovými agentúrami dohodol v piatok večer Porošenko na schôdzke s Jaceňukom a predsedom parlamentu Oleksandrom Turčynovom.

Na Ukrajine od štvrtka fakticky panuje dvojvládie, keď rezignáciu doterajšieho premiéra Jaceňuka parlament neprerokoval a vláda už menovala Volodymyra Hrojsmana za jeho zástupcu. O Jaceňukovej demisii, ktorá automaticky znamená aj rezignáciu celej vlády, mal parlament hlasovať v piatok, schôdza bola ale bez hlasovania rozpustená. Nová parlamentná schôdza sa mala uskutočniť až 12. augusta.

Časť mimoriadnej parlamentnej schôdze sa budúci štvrtok podľa agentúry AFP bude konať „za zatvorenými dverami“. Pôjde o prejednávanie priebehu vyšetrovania katastrofy civilného malajzijského boeingu, údajne zostreleného 17. júla raketou na východe Ukrajiny v zóne kontrolovanej proruskými separatistami. Kyjev, Moskva a separatisti sa vzájomne obviňujú, že lietadlo zostrelila druhá strana.

Pri katastrofe zahynulo všetkých 298 ľudí na palube stroja, z toho 193 Holanďanov, 28 Austrálčanov a deväť osôb s trvalým pobytom v Austrálii. Miesto pádu lietadla má chrániť tím policajtov a vojakov z týchto dvoch krajín. Vyslaní môžu byť ale až po parlamentnej ratifikácii príslušnej dohody, predloženej poslancom od prezidenta Porošenka.

Zastrelili starostu centrálneho mesta Kremenčuk

Starostu centrálneho ukrajinského 220-tisícového mesta Kremenčuk v sobotu zastrelili neznámi páchatelia, informovalo ministerstvo vnútra v Kyjeve. Zavraždeným politikom je Oleh Babajev, ktorý v minulosti podporoval protesty proti dnes už zosadenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

Ozbrojenci na neho vypálili tri strely z pištole vybavenej tlmičom v čase, keď sa nachádzal vo svojom aute. „Podporoval aktivistov, ktorých chcela miestna polícia aj prokurátor uväzniť,“ napísal o Babajevovi na svojom Facebooku poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

Ozbrojenci v noci z piatka na sobotu s pomocou granátometu zaútočili aj na dom primátora 800-tisícového Ľvova Andrija Sadovija. V tom čase sa však vo svojom príbytku nenachádzal. „S najväčšou pravdepodobnosťou tieto zločiny spolu nesúvisia,“ uviedol Geraščenko.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko #zostrelené malajzijské lietadlo