Izrael odmietol návrh Hamasu aj Kerryho na humanitárne prímerie

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol návrh na predĺženie humanitárneho prímeria s palestínskym Hamasom. V rozhovore pre stanicu CNN Hamas obvinil z porušovania podmienok, ktoré si sám stanovil.

27.07.2014 08:06 , aktualizované: 15:59
Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (30)

Netanjahu podľa denníka Haarec odmietol aj návrh na sedemdňového prímeria navrhnutý ministrom zahraničia USA Johnom Kerrym. Pre Izrael sú vraj prijateľné jedine návrhy Egypta.

Izraelská armáda počas dňa ukončila humanitárnu prímerie, o ktorom rozhodla v sobotu jednostranne a ktoré malo platiť do polnoci miestneho času (23:00 SELČ). Ohlásila, že vzhľadom na pokračujúce raketové útoky palestínskeho Hamasu na Izrael obnovuje vojenské operácie v Pásme Gazy. Hamas ale o niekoľko hodín neskôr navrhol vlastné prímerie, ktoré malo platiť o 13:00 SELČ a trvať 24 hodín.

„Na základe sprostredkovania OSN a vzhľadom na situáciu nášho národa a tiež s ohľadom na (moslimský sviatok) Íd al-filtr sa odbojové skupiny dohodli na Celodennom humanitárnom pokoji počnúc druhou hodinou popoludní miestneho času (13:00 SELČ),“ oznámil hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí. Sviatok filtr začne buď v pondelok alebo v utorok podľa nového mesiaca.

Netanjahu povedal, že Hamas porušil vlastný návrh. „Hamas nedodržiava ani prímerie, ktoré sám vyhlásil, teraz na nás strieľa, keď tu hovoríme,“ vyhlásil premiér. Ubezpečil tiež, že Izrael urobí všetko, čo je potrebné, na ochranu Izraelčanov napriek rastúcemu počtu obetí.

Obvinil Hamas, že využíva civilistov ako ľudské štíty. Netanjahu povedal, že si je vedomý toho, že svet sa od Izraela odvracia s každou novou palestínskou obeťou, ale verejná mienka podľa neho nemôže ohroziť bezpečnosť jeho krajiny.

Trval na tom, že cieľom ofenzívy nie sú civilisti. Hamas sa vraj usiluje o to, aby mohol civilné obete vystaviť pred kamerami. Táto organizácia podľa neho musí byť odzbrojená a zneškodnená.

Palestínčania na Izrael od noci vypálili desiatku rakiet, v Izraeli zneli poplašné sirény a musel byť aktivovaný systém protiraketovej obrany. Armáda po vypovedaní prímeria obnovila boje pri meste Gaza a podľa prvých správ padla desiatka ďalších Palestínčanov.

V sobotu platilo 12 hodín humanitárne prímerie, ktoré dodržali obe strany. Izraelský bezpečnostný kabinet potom večer súhlasil s predĺžením humanitárneho pokoja zbraní o ďalší deň s tým, že bude ďalej pokračovať v pátraní po tuneloch Hamasu.

Táto radikálna palestínska organizácia ale svoj ​​súhlas podmienila tým, že sa Izraelčania musia stiahnuť z Pásma a umožniť návrat ľudí, ktorí museli kvôli bojom odísť z domovov. Hamas však chce útokmi donútiť Izrael uvoľniť blokádu Pásma, ktorá trvá sedem rokov a ochromuje jeho hospodárstvo.

Izrael narazil na novú stratégiu Hamasu, ktorý pod hranicou vyhĺbil desiatky tunelov. Niektoré ústia na územie Izraela a mali slúžiť pre atentáty a útoky na Izraelčanov, ďalšie slúžia ako skladisko zbraní a útočisko radikálov. Po tuneloch pátrajú na južnej hranici pásma aj Egypťania, ktorí ohlásili zničenie desiatich chodieb.

Pri rannej raketovej paľbe prišiel o život ďalší izraelský vojak, jeho dvaja kolegovia zomreli na zranenia, ktoré utrpeli v minulých dňoch. Armáda tak pri operácii, ktorá trvá 20 dní, prišla o 43 vojakov. V Izraeli zomreli v minulých dňoch aj traja civilisti, na palestínskej strane je podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov 1 100 mŕtvych a rozsiahle materiálne škody.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas