New York Times sa postavil za legalizáciu marihuany v USA

Redakčná rada významného amerického denníka New York Times sa vyslovila za zrušenie Federálneho zákazu marihuany v Spojených štátoch, ktorý prirovnala k predvojnovej prohibícii alkoholu. Marihuana je najrozšírenejšou nelegálnou drogou v USA, upozornila agentúra Reuters.

27.07.2014 10:23
Marihuana Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

„Spojeným štátom trvalo 13 rokov, než prišli k rozumu a zrušili prohibíciu, 13 rokov, počas ktorých ľudia pokračovali v pití alkoholu, občania inak dbajúci na zákony sa stali kriminálnikmi a zločinecké organizácie prekvitali,“ uviedol New York Times.

„Je to už viac ako 40 rokov, kedy Kongres schválil súčasný zákaz marihuany, a spôsobil tak veľkú ujmu spoločnosti len preto, aby zakázal látku, ktorá je oveľa menej nebezpečná ako alkohol,“ dodal. Vyjadril tiež presvedčenie, že problémy so závislosťou na marihuane sú relatívne malé, najmä v porovnaní s alkoholom a tabakom.

Štáty Colorado a Washington už zlegalizovali užívanie marihuany na rekreačné účely. Kabinet prezidenta Baracka Obamu následne rozhodol o tom, že užívateľa v štátoch Colorado a Washington stíhať nebude, hoci na federálnej úrovni je marihuana nelegálne.

New York Times je podľa agentúry Reuters zatiaľ najväčším denníkom v USA, ktorý vyzval na zrušenie federálneho zákazu marihuany. Za určitú formu legalizácie marihuany sa už vyslovilo viacero menších novín, napríklad Star-Ledger.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana #New York Times