Costa Concordia doplávala, v Janove mali šou

Manéver vplávania vraku výletnej lode Costa Concordia do jej "šrotovacieho" prístavu Janov sa v tomto meste postaral o veľkú šou.

27.07.2014 11:08 , aktualizované: 16:30
Costa Concordia Foto: ,
Vrak lode Costa Concordia neďaleko janovského prístavu.
debata (1)

Tisíce ľudí sledovalo z kopcov nad Janovom priplávanie Costy Concordie a remorkérov, ktoré toto plavidlo havarované v roku 2012 pritiahli do prístavu, napísala agentúra APA.

Domáci radili turistom, z ktorých miest budú mať najlepší výhľad na loď, tá doplávala po štvordňovej ceste do Janova za veľkej mediálnej pozornosti. Prvýkrát v tejto letnej sezóne poznamenanej zlým počasím sú všetky hotely v meste obsadené. A zástupcovia hotelovej branže vychádzajú z toho, že Costa Concordia bude do mesta lákať zvedavcov aj v nasledujúcich mesiacoch.

Vydarený transport vraku výletnej lode od ostrova Giglio do ligurského prístavu Janov je pre Talianov dôvodom na hrdosť. Havarované plavidlo bolo pre celú krajinu znamením hanby. „Vyzdvihnutie lode je symbolom Talianska, ktorá sa znovu vzpriamuje,“ zdôraznil minister infraštruktúry Maurizio Lupi.

Costa Concordia sa z národnej hanby premenila na šancu. Členovia vyslobodzovacieho tímu neúnavne zdôrazňovali, že za úspešným vyzdvihnutím lode a jej odtiahnutím je z veľkej časti talianska technológia. Za vyslobodenie vďačí vrak Costy Concordie znalostiam talianskej firmy Micoperi z Ravenny, ktorej prácu organizovala a koordinovala spolu s americkým koncernom Titan.

„To zázrak talianskej techniky umožnil dopraviť Costu Concordiu za štyri dni do Janova,“ vyhlásil najvyšší predstaviteľ regiónu Ligúria Claudio Burlando.

Vyslobodzovací tím privítal koniec cesty Costy Concordie, na ktorej sa vydala v stredu od toskánskeho ostrova Giglio. „Najťažšia fáza bola, keď sme pri Gigliu začali s vyslobodzovaním lode. Nevedeli sme, ako bude vrak reagovať, našťastie všetko prebehlo dobre. Keď sme sa vydali na cestu do Janova, boli sme si istí, že do prístavu dorazíme,“ povedal inžinier firmy Micoperi Sergio Girotti.

Plánované zošrotovanie vraku je pre janovský prístav a okolité lodenice požehnaním. Costa Concordia sľubuje zákazky, investície a pracovné miesta. „Janov je ideálnym prístavom pre zošrotovanie lode, pretože tu bola postavená. Tvrdo sme pracovali, aby sme zaručili tie najlepšie podmienky pre jej likvidáciu,“ zdôraznil riaditeľ prístavu Luigi Merlo, ten počas dňa očakával aj premiéra Mattea Renziho.

Šéf talianskej civilnej obrany Franco Gabrielli je presvedčený, že popoludní bude Costa Concordia pevne ukotvená v prístave. „Dnes je dôležitý deň, operácia Costa Concordia ale ešte nie je ukončená. Musíme odstrániť všetky stopy havárie pri ostrove Giglio a nájsť telo posledného nezvestného cestujúceho,“ povedal.

Costa Concordia sa v januári 2012 potopila pri ostrove Giglio. Havária si vyžiadala 32 ľudských životov. Kapitán Francesco Schettino, ktorý opustil loď ešte pred cestujúcimi, aby sa sám dostal do bezpečia, sa už rok zodpovedá pred súdom v meste Grosseto z niekoľkonásobného zabitia z nedbanlivosti. Budúce súdne konanie je stanovené na 21. septembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Costa Concordia