Nórsko je v stave pohotovosti pre možný teroristický útok

Nórsko je v stave vysokej pohotovosti pre hrozbu teroristického útoku. Krajina prijala sprísnené bezpečnostné opatrenia, posilnila policajné hliadky.

27.07.2014 13:24
Nórsko, Oslo, polícia, bezpečnosť Foto: ,
Sprísnené policajné kontroly sú aj na železničnej stanici v centre Osla.
debata (18)

Oslo tak reaguje na štvrtkové informácie nórskej rozviedky o bezprostrednej hrozbe teroristického útoku, ktorý by mohla spáchať skupina islamistov. Tá je údajne na ceste zo Sýrie a možno mieria aj do Nórska, informovali podľa správ médií rozviedky.

V sobotu čiastočne uzavreli vzdušný priestor nad druhým najväčším nórskym mestom Bergenom, oznámila nórska polícia. „Polícia vyzvala (nórsku štátnu leteckú spoločnosť) Avinor, aby zakázala prelety nad centrom Bergenu,“ citovala agentúra AFP regionálneho policajného šéfa Gustava Landru. Letisko v Bergene však nebolo uzavreté a fungovalo normálne.

Zákaz letov sa podľa Landru týkal len malých súkromných lietadiel a vyhliadkových letov a nevzťahoval sa na stroje nórskej námornej a záchrannej služby (SAR), policajné a armádne lietadlá.

Na hraniciach tiež zaviedli kontroly totožnosti všetkých osôb prichádzajúcich do krajiny, vrátane občanov európskych štátov. Nórsko nie je členom Európskej únie, je ale súčasťou schengenského priestoru, ktorý zahŕňa 26 európskych štátov, tie zrušili kontrolu pasov a všetky ďalšie kontroly na hraniciach s inými členskými štátmi Schengenu.

„Kvôli čiastočným kontrolám na vnútorných hraniciach schengenského priestoru, musia mať cestujúci zo škandinávskych krajín pri sebe pas alebo vodičský preukaz, európski občania potom pas alebo platný preukaz totožnosti,“ spresnila nórska polícia na svojom webe.

Už predtým Nórsko v reakcii na správy rozviedky rozmiestnilo ozbrojených policajtov na letiská, vlakové stanice, hraničné prechody a ďalšie citlivé miesta, ktorým podľa Osla hrozí vysoké riziko prepadnutia.

Pre teroristickú hrozbe uzavreli aj niektoré pamiatky v metropole Osle. Týka sa to napríklad radnice, kráľovského paláca alebo židovského múzea. Okolo výskumných jadrových reaktorov v Kjelleri a Haldene neďaleko metropoly Osla boli posilnené bezpečnostné opatrenia.

V poslednej dobe odišlo bojovať do vojny v Sýrii až 50 islamistov z Nórska. Ide väčšinou o ozbrojencov, ktorí už získali skúsenosti v konfliktoch vo svete. Nórsko považuje tento typ radikálov v súčasnosti za najväčšiu hrozbu, upozornila agentúra Reuters.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nórsko #Oslo