Lietadlo na Ukrajine zostrelila raketa, potvrdili čierne skrinky

Analýza čiernych skriniek z lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa 17. júla zrútilo nad východnou Ukrajinou, potvrdila teóriu o zostrelení raketou.

27.07.2014 19:39
Ukrajina, boeing, malajzijské lietadlo Foto: ,
Záchranári na archvínej fotografii na mieste zrútenia malajzijského lietadla v Doneckej oblasti.
debata (172)

V nedeľu o tom s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa európskeho leteckého úradu informuje spravodajská stanica CBS News. Údaje z čiernych skriniek sú podľa neho konzistentné s nájdenými kusmi lietadla, ktoré javia znaky poškodenia šrapnelmi z rakety. Z čiernych skriniek tiež vyplynulo, že v lietadle nastal mohutný podtlak, čo by takisto nahrávalo teórii o vonkajšom masívnom poškodení trupu lietadla. Oficiálne závery z celkovej analýzy čiernych skriniek však budú oficiálne známe až neskôr.

Medzinárodní experti v nedeľu na poslednú chvíľu zrušili svoju plánovanú návštevu miesta na východnej Ukrajine, kam dopadli trosky havarovaného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Dôvodom sú neutíchajúce boje medzi tamojšími proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Malajzia pritom krátko predtým informovala, že militanti s príchodom medzinárodného tímu na čele s holandskými vyšetrovateľmi súhlasili.

Experti chceli nájsť ďalšie dôkazy dokazujúce zostrelenie malajzijského stroja, ale takisto mali v pláne aj zozbieranie osobných vecí po obetiach. Objavili sa totiž správy, že separatisti miesto rabujú. Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla zrútil v oblasti pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo