USA zverejnili satelitné snímky, tie vraj svedčia o streľbe z Ruska

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov zverejnilo zábery, ktoré podľa neho ukazujú, že Rusko uplynulý týždeň strieľalo rakety na ciele na východe Ukrajiny ležiace viac ako 11 kilometrov od hraníc. Informujú o tom tlačové agentúry.

28.07.2014 00:02
debata (279)
zväčšiť Snímky zverejnené USA majú dokazovať ruské... Foto: SITA/AP
Ukrajina, Rusko, satalitná snímka, ostreľovanie Snímky zverejnené USA majú dokazovať ruské ostreľovanie Ukrajiny.

Na záberoch sú podľa vysvetlenia ministerstva viditeľné stopy, odkiaľ boli rakety vystrelené, a tiež krátery, kam dopadli. Snímky podľa agentúry AP poskytol špeciálny predstaviteľ amerického prezidenta pre špionážne služby (DNI).

Zverejnené štvorstránkové oznámeníe ministerstva uvádza, že obrázky sa týkajú útokov uskutočnených medzi 21. a 26. júlom, teda po 17. júli, kedy došlo podľa všetkých informácií k zostreleniu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Na jednom zo snímkov je vraj vidieť, že rakety boli vypálené z Ruska a dopadli viac ako 11 kilometrov do hĺbky ukrajinského územia.

Podľa AFP ide celkovo o štyri snímky rusko-ukrajinského pohraničía. Na dvoch sú podľa ministerstva vidieť ruskéj batérie umiestnené na ruskom území. Na jednom je skupina raketometov a na druhom húfnice. Viditeľné sú aj krátery na ukrajinskom území v blízkosti vojenských pozícií.

Zverejnenie snímok je súčasťou ťaženia americkej administratívy voči Rusku, ktoré Washington považuje za zodpovedné za dianie na susedné Ukrajine, poznamenala agentúra AP. Informácie o cezhraničnej streľbe by mohli pomôcť presvedčiť európskych spojencov USA, aby voči Moskve prijali prísnejšie sankcie.

Ruskí predstavitelia vždy odmietali zapojenie svojej krajiny do diania vo východnej Ukrajine. Americký minister zahraničia John Kerry o situácii v oblasti hovoril so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Detaily ich nedeľného telefonátu ale zatiaľ neboli zverejnené. Jeden zo snímkov vraj poskytuje dôkazy, že ruské jednotky „strieľali cez hranicu na ukrajinské vojenské sily a že Ruskom podporovaní separatisti využívajú pri útokoch na ukrajinskú armádu vnútri krajiny delostrelecké zbrane, ktoré im poskytlo Rusko.“

Na inom zo satelitných snímok sú údajne vidieť „odpaľovacie zariadenia rakiet na ruskej strane hranice, ktoré sú zamerané na pozície ukrajinskej armády vo vnútri Ukrajiny.“ Americké spravodajské služby pred pár dňami oznámili, že nemajú dôkazy o priamom zapojení Ruska v súvislosti so zrútením malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

Najpravdepodob­nejšie ale je, že lietadlo zostrelili „omylom“ proruskí povstalci, uviedli. Moskva akýkoľvek podiel na páde lietadla popiera. Americkí predstavitelia sa nechali počuť, že stále ešte na sto percent nevedia, kto raketu na lietadlo vypálil a či pri tom neboli prítomní aj nejakí ruskí dôstojníci.

279 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina