Netanjahu odmietol výzvu OSN na prímerie v Pásme Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok odmietol výzvu Bezpečnostnej rady OSN na okamžité a bezpodmienečné humanitárne prímerie v Pásme Gazy.

28.07.2014 08:49 , aktualizované: 17:02
debata (7)

Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Netanjahua to nie je v záujme izraelskej bezpečnosti.

Bezpečnostná rada schválila výzvu na mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo o polnoci miestneho času (6:00 SELČ) v New Yorku. Boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas pokračujú už 21. deň a vyžiadali si vyše tisíc obetí.

Podľa premiéra Netanjahua sa výzva Bezpečnostnej rady „vzťahuje na potreby krvilačnej teroristickej skupiny, ktorá napáda izraelských civilistov“. Neberie však vraj do úvahy bezpečnostné potreby Izraela, ku ktorým údajne patrí hlavne demilitarizácia Pásma Gazy.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pritom počas dňa vyhlásil, že obe strany konfliktu „vyjadrili vážny záujem“ na ďalšie Celodenné humanitárne prímerie, nezhodli sa podľa neho ale ešte na jeho načasovaní. Pan Ki-mun tiež povedal, že ukončenie izraelsko-palestínskeho sporu je otázkou „politickej vôle“. Politickí lídri Izraelčanov aj Palestínčanov vraj musia preukázať viac ľudskosti. „Prečo títo lídri nechávajú zabíjať svojich vlastných ľudí? To nie je zodpovedné, je to morálne zlé,“ dodal.

Bezpečnostná rada OSN sa zišla na začiatku dňa, kedy moslimovia začínajú sláviť koniec pôstneho mesiaca ramadánu – sviatok Íd al-Fitr, poznamenala agentúra AP. Všetky doterajšie snahy o dosiahnutie prímeria zatiaľ zlyhali.

Vo vyhlásení Rady sa hovorí o tom, že prímerie umožní dodávku nutne potrebnej pomoci pre obyvateľov Gazy, ktorých v oblasti uväznili boje. Bez toho, aby bol konkrétne menovaný Izrael či Hamas, dokument tiež vyzýva obe strany konfliktu na to, aby „prijali a dodržiavali humanitárne prímerie v období sviatku Íd al-Filtr a po ňom“. Tiež sa majú snažiť „dosiahnuť trvalé prímerie založeného na návrhu Egypta“. Rada tiež vyjadrila „vážne obavy s ohľadom na zhoršujúcu sa situáciu, ktorá je výsledkom krízy v Gaze, a tiež v súvislosti s úmrtiami civilistov“.

Americký minister zahraničia John Kerry aj šéf OSN Pan Ki-mun sa zdržiavali v uplynulých dňoch v oblasti Blízkeho východu a snažili sa presadiť sedemdňové prímerie, zatiaľ však neúspešne. Hamas si kladie podmienku ukončenie blokády Pásma Gazy, Izrael chce zase zničiť všetky tunely a raketovú výzbroj Hamasu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Gaza #BR OSN