Radnice hlásia osem mŕtvych civilistov v bojoch na východnej Ukrajine

Najmenej osem mŕtvych civilistov si v noci na pondelok vyžiadalo delostrelecké ostreľovanie východoukrajinských miest Donecka a Luhansku, kde sú tamojší rebeli v obkľúčení vládnych síl.

28.07.2014 13:00
doneck, Ukrajina Foto: ,
Obyvatelia doneckého regiónu prechádzajú popri proruských separatistoch.
debata (26)

Straty ohlásili miestne úrady. Naopak podľa Kyjeva vraj pri paľbe z ruských zbraní zahynuli štyria ukrajinskí pohraničníci.

„Výbuchy a streľba boli počuť vo všetkých štvrtiach,“ uviedla radnica miliónového Donecka, kde zahynuli traja ľudia a ďalších päť utrpelo zranenia. Avšak podľa radnice mestské služby a doprava naďalej fungujú.

V polmiliónovom Luhansku podľa radnice pri ostreľovaní zahynulo päť civilistov, ďalších 15 bolo zranených. Paľba poškodila dve desiatky domov, na niekoľkých miestach vypukli požiare. „Situácia v Luhansku sa vyhrocuje každým dňom. Vyzývame preto občanov, aby sa zdržali cestovania po meste. Pokiaľ možno zostávajte doma,“ apelovala radnica podľa webu denníka Ukrajinská pravda. Varovala tiež pred kvalitou vody z vodovodov kvôli prerušeným dodávkam chlóru pre vodárne.

Pri ruskom ostreľovaní ukrajinského pohraničného prechodu Dovžanskyj v Luhanskej oblasti zahynuli štyria ukrajinskí pohraničníci, ďalší dvaja vyviazli so zranením. „Celkovo bolo na ukrajinských pohraničníkov vypálených viac ako 250 granátov,“ vyhlásil v pondelok hovorca armádnej operácie proti separatistom Andrij Lysenko.

Prezidentská kancelária podľa webu Ukrajinská pravda ohlásila, že vládne sily ovládli strategickú výšinu Savur-Mohyla na pomedzí Doneckej a Luhanskej oblasti, z ktorej povstalci ostreľovali ukrajinských vojakov a okolité obce.

Boje sa podľa ruskej verzie servera BBC priblížili k miestu, kde nedávno dopadol údajne zostrelený malajzijský boeing. Hlavným cieľom vládnych jednotiek sa však javí ovládnutie dvoch strategicky dôležitých ciest, čo by povstalcov odrezalo od dodávok z Ruska. Rebeli sa naopak pri Luhansku snažia protiútokmi zastaviť armádnu ofenzívu, a to aj s pomocou raketometov Grad, tankov a mínometov. Na nedávno oslobodených územiach podľa armádneho analytika Dmytro Tymčuka sa snaží prenikať skupiny diverzantov.

Na Ukrajine podľa údajov OSN počas konfliktu od polovice apríla zomrelo na 1 129 ľudí a takmer 3 500 ďalších utrpelo zranenia, medzi obeťami je aj mnoho civilistov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #Luhansk