OSN: Pád boeingu na Ukrajine môže byť vojnový zločin

Zostrelenie civilného lietadla nad východnou Ukrajinou, kde počas konfliktu medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami už zomrelo 1 129 ľudí, by mohlo byť vojnovým zločinom, uviedla OSN v novej správe.

28.07.2014 13:31 , aktualizované: 17:42
Ukrajina, lietadlo Foto: ,
Požiarnícke vozidlá na archívnej fotografii na mieste havárie malajzijského lietadla pri obci Hrabove na Ukrajine.
debata (182)

Moskva podľa ministra zahraničia žiadala nestranné vyšetrovania katastrofy malajzijského boeingu. Expertom a policajtom z Holandska a Austrálie sa ani v pondelok nepodarilo dostať na miesto dopadu boeingu, pretože v okolí sa bojuje. Pri nočnom ostreľovaní Donecka a Luhanska podľa miestnych radníc zahynulo osem ľudí. Straty hlási aj vládna strana, zahynuli štyria pohraničníci.

„Veľmi znepokojujúce sú správy o čoraz intenzívnejších bojoch v Luhanskej a Doneckej oblasti, kde obe strany používajú v zastavaných lokalitách ťažké zbrane, vrátane delostrelectva, tankov a rakiet,“ uviedla vo svojej najnovšej správe vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Podľa nej obyvatelia východnej Ukrajiny žijú pod hrôzovládou ozbrojených skupín separatistov, ktorí si moc často upevňujú pomocou únosov, väznenia, mučenia a aj popráv. Komisárka ale ostro kritizovala aj ukrajinskú armádu.

„Ak máte konkrétne dôkazy, predložte ich (…),“ apeloval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na adresu západných podozrenie ohľadom údajných dodávok ruských zbraní povstalcom na východe Ukrajiny či údajného ruského podielu na zostrelení malajzijského boeingu. U západných partnerov zatiaľ Lavrov vidí len snahu „potrestať Rusko“ sankciami. Tie označil za kontraproduktívne, pretože Rusko ťažkosti prekoná a stane sa nezávislejšie.

Vyšetrovanie pádu malajzijského boeingu na východnej Ukrajine s 298 obeťami na životoch by sa podľa Lavrova malo odvíjať pod záštitou OSN a mandát medzinárodných vyšetrovateľov by mala vymedziť Bezpečnostná rada OSN ako garant nezávislého a otvoreného vyšetrovania havárie lietadla. Súčasne vyjadril znepokojenie nad tým, že sa vraj tomu západné štáty snažia zabrániť a dohodnúť sa bilaterálne s Ukrajinou. „Dúfam, že sa nikto nebude snažiť zamiesť stopy,“ vyhlásil.

Ukrajinský parlament odhlasuje povolenie pre misiu holandských a austrálskych policajtov na východe Ukrajiny na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok. V rozhovore s ministrami zahraničia oboch krajín Fransom Timmermansom a Juliou Bishopová to v Kyjeve uviedol prezident Petro Porošenko. Poslanci by na štvrtkovej schôdzi mali prerokovať aj rezignáciu premiéra Arsenija Jaceňuka.

Boje sa medzitým priblížili k miestu, kde boeing 17. júla dopadol. Na toto miesto sa expertom súdnej medicíny a policajtom z Holandska a Austrálie nepodarilo dostať. „Otočili sa späť do Donecka,“ povedala o nevydarenej výprave hovorkyňa holandského ministerstva spravodlivosti Sentina van der Meerová.

Hlavným cieľom vládnych jednotiek sa javí ovládnutie dvoch strategicky dôležitých ciest, čo by povstalcov odrezalo od dodávok z Ruska. Vládne sily podľa prezidentskej kancelárie ovládli strategickú výšinu Savur-Mohyla na pomedzí Doneckej a Luhanskej oblasti. Armáde sa tiež podarilo preniknúť do niekoľkých miest, ktoré až doteraz ovládali rebeli. Ide okrem iného o Šachtarsk a Torez. Rebeli sa naopak pri Luhansku snažia protiútoky zastaviť armádnou ofenzívou, a to aj za pomoci raketometov Grad, tankov a mínometov.

Najmenej osem mŕtvych civilistov si v noci vyžiadalo delostrelecké ostreľovanie východoukrajinských miest Donecka a Luhanska, kde sú tamojší proruskí rebeli v obkľúčení vládnych síl. Naopak podľa Kyjeva vraj v paľbe z ruských zbraní zahynuli na priechode Dovžanskyj štyria ukrajinskí pohraničníci.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo