Moskva považuje snímky ruskej paľby na Ukrajincov za falošné

Ruské ministerstvo obrany odmietlo snímky z americkej strany ako falošné, tie podľa diplomatov USA svedčia o paľbe ruských batérií na pozície ukrajinskej armády na východe krajiny. Pravosť záberov sa vraj nedá overiť.

28.07.2014 14:57
debata (68)
zväčšiť Snímky zverejnené USA majú dokazovať ruské... Foto: SITA/AP
Ukrajina, Rusko, satalitná snímka, ostreľovanie Snímky zverejnené USA majú dokazovať ruské ostreľovanie Ukrajiny.

„Už pre nikoho nie je tajomstvom, že všetky podobné falzifikáty pripravuje skupina amerických poradcov pôsobiacich v kyjevskom sídle (ukrajinskej tajnej služby) SBU, ktorým velí generál Randy Kee,“ povedal agentúre ITAR-TASS hovorca ruského ministerstva obrany, generál Igor Konašenkov.

Pravosť snímok kvôli nízkemu rozlíšeniu nie je možné overiť, uviedol hovorca. Odhadol, že ide pravdepodobne o súčasť „propagandistického kolotoča“, kedy sa podobné snímky najprv objavia v ukrajinských médiách, potom im Washington dodá oficiálny punc a nakoniec sa vrátia do ukrajinských novín ako „objektívne dôkazy“.

Ministerstvo zahraničia Spojených štátov v nedeľu zverejnilo zábery, ktoré podľa neho ukazujú, že Rusko uplynulý týždeň strieľalo rakety a delostrelecké granáty na ciele na východe Ukrajiny ležiace až viac ako 11 kilometrov od hraníc. Na záberoch sú podľa vysvetlenia ministerstva viditeľné stopy, odkiaľ boli rakety vystrelené, a tiež krátery, kam dopadli. Snímky podľa agentúry AP poskytol špeciálny predstaviteľ amerického prezidenta pre špionážne služby (DNI).

Zverejnené štvorstránkové oznámenie ministerstva uvádza, že obrázky sa týkajú útokov uskutočnených medzi 21. a 26. júlom, teda po 17. júli, kedy došlo podľa všetkých informácií k zostreleniu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Na jednom zo snímky je vraj vidieť, že rakety boli vypálené z Ruska a dopadli viac ako 11 kilometrov v hĺbke ukrajinského územia.

Na dvoch sú podľa ministerstva vidieť ruskej batérie umiestnené na ruskom území – na jednom je skupina raketometov a na druhom húfnice. Viditeľné sú aj krátery na ukrajinskom území v blízkosti vojenských pozícií.

Zverejnenie snímok je súčasťou ťaženia americkej administratívy voči Rusku, ktoré Washington považuje za zodpovedné za dianie v susednej Ukrajine, poznamenala agentúra AP. Informácie o cezhraničnej streľbe by mohli pomôcť presvedčiť európskych spojencov USA, aby voči Moskve prijali prísnejšie sankcie.

Americké spravodajské služby pred pár dňami oznámili, že nemajú dôkazy o priamom zapojení Ruska do zrútenia malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Najpravdepodob­nejšie ale je, že lietadlo zostrelili „omylom“ proruskí povstalci, uviedli.

Moskva akýkoľvek podiel na páde lietadla popiera. Americkí predstavitelia sa nechali počuť, že stále ešte na sto percent nevedia, kto raketu na lietadlo vypálil a či pri tom neboli prítomní aj nejakí ruskí dôstojníci.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina