Čierne skrinky alžírskeho lietadla dopravili do Francúzska

Obe čierne skrinky havarovaného alžírskeho lietadla dopravili v pondelok do Francúzska a už na nich pracuje šesť inžinierov.

28.07.2014 20:12
McDonnell Douglas, MD-83 Foto: ,
McDonnell Douglas MD-83 spoločnosti Swiftair.
debata (1)

Informoval o tom minister dopravy Frederic Cuvillier. Ich analýza má stanoviť dôvod, prečo stroj spoločnosti Air Algérie v africkom Mali havaroval. Či sú dáta nepoškodené, zatiaľ nie je známe. Francúzske úrady predbežne ako pravdepodobnú príčinu uvádzajú zlé počasie, iné možnosti však nevylučujú.

Na palube stroja, ktorý si Air Algérie prenajímala od španielskej spoločnosti Swiftair, boli ľudia z 15 krajín vrátane 54 Francúzov. Minister zahraničia Laurent Fabius uviedol, že 118 obetí bude ťažké identifikovať, lebo sa „zmenili na prach“. Vyšetrovanie nehody vedie Mali, Francúzsko však prebralo vedúcu úlohu v prípade identifikácie o­betí.

Stroj spoločnosti Air Algérie zmizol z radarov vo štvrtok približne 50 minút po štarte z hlavného mesta Burkina Faso Ouagadougou. Z predbežnej analýzy vyplýva, že stroj sa rozlomil na viacero častí až po dopade na zem. Je preto vysoko nepravdepodobné, že lietadlo bolo terčom raketového útoku podobne, ako tomu bolo v prípade stroja spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré niekoľko dní predtým zostrelili na východnou Ukrajinou.

Okrem Francúzov trosky lietadla nachádzajúce sa asi 70 kilometrov od malijského mesta Gao neďaleko hranice s Burkinou Faso strážia aj vojaci z Mali, Holandska a mierovej misie OSN MINUSMA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lietadlo #Alžírsko