EÚ dosiahla predbežnú dohodu o podobe nových sankcií

Diplomati z krajín Európskej únie sa v Bruseli predbežne dohodli na novom zozname osôb a firiem, proti ktorým EÚ vyhlási sankcie v reakcii na prístup Moskvy k ukrajinskej kríze.

28.07.2014 23:58
debata (53)

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na anonymné diplomatické zdroje. Zoznam osôb a spoločností zaradených na sankčný zoznam má byť zverejnený v utorok alebo v stredu. V zozname budú podľa diplomatov okrem iného aj osoby blízke prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pripoja sa k už existujúcemu zoznamu 87 osôb a 20 organizácií, voči ktorým Brusel vyhlásil sankcie skôr. Aj nový rozšírený zoznam má obsahovať osoby a firmy, ktoré podporujú destabilizáciu situácie na Ukrajine a ruskú anexiu ukrajinského Krymu, alebo z nich ťažia.

„Na rozšírenom zozname sú jednotlivci, spriaznené osoby a spoločnosti,“ povedal agentúre Reuters jeden z diplomatov. Ďalší oznámil, že zoznam bude ešte predmetom právnych úprav, kým bude v utorok definitívne potvrdený.

Predmetom európskych sankcií majú byť aj tri spoločnosti so sídlom na okupovanom Kryme a viacero vodcov separatistických organizácií v Doneckej a Luhanskej oblasti. Nemecká vláda podľa agentúry AFP naliehala na to, aby sa do sankčného zoznamu dostali aj ruskí oligarchovia, miliardári podporujúci Kremeľ. Ich bankové účty v Európe má EÚ zablokovať a ich pohyb v schengenskom priestore zakázať.

Rozhodnutie o rozšírení sankcií proti Rusku za odmietanie Moskvy prispieť k upokojeniu situácie na Ukrajine padlo na schôdzke najvyšších predstaviteľov krajín EÚ už 16. júla. Minulý štvrtok EÚ oznámila, že v reakcii na ruský postup chce tiež výrazne obmedziť aktivity ruských bánk so štátnou účasťou na finančných trhoch a poznačiť hospodársky rozvoj Ruska do najbližších rokov. Sankcie by sa mohli týkať kapitálového trhu, obrany alebo moderných technológií využiteľných v energetike.

Hrubá podoba navrhovaných sankcií bola vyhotovená v piatok. Veľvyslanci členských krajín EÚ potom vyzvali Európsku komisiu, aby vypracovala konkrétny právny rámec postihu, ktorý by mal byť predložený na schválenie tento týždeň.

Jasno zatiaľ nie je v tom, či na konečné schválenie sankcií bude potrebné zvolať summit únie. Členské štáty má v tomto smere kontaktovať prezident EÚ Herman Van Rompuy. Európska únia už cez víkend oznámila mená osôb, ktoré sa na „čierny zoznam“ dostanú.

Je medzi nimi šéf ruskej kontrarozviedky FSB Alexander Bortnikov a riaditeľ rozviedky SVR Michail Fradkov. Na zoznam sa dostane aj Nikolaj Patrušev, predseda kremeľskej Bezpečnostnej rady, hlavného poradného orgánu prezidenta Vladimira Putina. Sankcie sa majú vzťahovať aj na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina