Útoky v Gaze zabili vyše 100 Palestínčanov

Pri utorkových izraelských útokoch v palestínskom Pásme Gazy zahynulo už vyše 100 ľudí, oznámilo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

29.07.2014 07:21 , aktualizované: 19:14
Gaza, Palestína, Izrael, Foto: ,
Výbuchy v Gaze po zásahu izraelskými raketami.
debata (24)

Pri náletoch bola zasiahnutá aj jediná elektráreň v Pásme Gazy, miestni obyvatelia sa tak ocitli úplne bez elektriny.

OSN našla v jednej zo svojich škôl v Gaze skrýšu so zbraňami, ktoré patrí radikálnemu hnutiu Hamas. Izraelská armáda začala po krátkom pokoji zbraní v pondelok popoludní ďalšiu časť pozemnej a leteckej operácie v Pásme. Počet mŕtvych Palestínčanov tak už presiahol 1 200, zatiaľ čo na izraelskej strane zomrelo 53 vojakov a traja civilisti, jedným z nich bol thajský robotník.

Viac ako 182-tisíc Palestínčanov (približne desatina miestnej populácie) muselo kvôli bojom opustiť svoje domovy a schovávajú sa v 82 úkrytoch, ktoré prevádzkuje OSN. V minulých dňoch vzbudil veľkú kritiku izraelský zásah dvora jedného z objektov OSN, pri ktorom zomrelo vyše desať Palestínčanov. Izraelčania tvrdili, že útočia výhradne na objekty, v ktorých operuje Hamas.

V utorok OSN informovala o náleze skrýše zbraní pod jednou školou, ktorú spravujú Spojené národy. OSN obvinila Hamas z porušenia neutrality svojich objektov. V škole sa teraz nevyučuje, ale skrýšu nebolo možné vypratať, pretože v jej blízkosti sa bojuje.

Podľa úradov v Gaze bol terčom jedného útoku takisto dom jedného z vodcov Hamasu Ismaila Haníju. Jeho syn potom na svojom facebookovom profile uviedol, že dom bol v čase náletu prázdny. Pri ďalších útokoch boli vraj zasiahnuté štyri mešity využívané ako sklady zbraní, jeden tunel a odpaľovacie zariadenia pre rakety. Podľa Palestínčanov sa stali terčom aj továrne, vládne budovy, materská škola a dve školy. Popoludní padlo 13 ľudí v utečeneckom tábore Džabálija. Izraelčania síce tamojších ľudí vyzvali, aby odišli, ale mnohí uviedli, že nemajú kam ísť.

Hamas popoludní poprel informáciu, že pristúpil na celodenné humanitárne prímerie po vyjednávaní s Organizáciou pre oslobodenie Palestíny (OOP). Vysoký predstaviteľ OOP, ktorej členom Hamas nie je, tvrdil, že je Hamas pripravený zastaviť boje na 24 hodín, hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí ale krátko nato povedal, že to nie je pravda. Podľa izraelských médií odišli zástupcovia Hamasu a ďalších radikálnych skupín vyjednávať o prímerí do Egypta.

Káhira pred dvoma týždňami navrhla plán na ukončenie bojov, v ktorom ale podľa Hamasu nebolo zrušenie blokády Pásma. Izraelčania podľa svedkov zaútočili aj na jedinú elektráreň v Pásme Gazy, a miestni obyvatelia sa tak ocitli úplne bez elektriny. Pred útokom mali elektrický prúd len približne tri hodiny denne, poznamenala agentúra AP.

Zničením všetkých tunelov, z ktorých radikáli z Hamasu podnikajú útoky na území židovského štátu, podmienil v pondelok premiér Benjamin Netanjahu koniec operácie v Pásme. Tá podľa neho môže byť ešte veľmi dlhá a náročná.

Izraelská armáda začala operáciu Protective Edge (Ochranné ostrie) namierenú proti Hamasu 8. júla. V utorok teda prebieha už dvadsiaty deň. Práve 22 dní trvala predchádzajúca izraelská operácia v Pásme Gazy s názvom Cast Lead (Liate olovo) na prelome roku 2008 a 2009. Vtedy prišlo o život zhruba 1 400 Palestín­čanov, traka izraelskí civilisti a desať vojakov. Konflikt sa skončil 18. januára 2009 prímerím.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy