Končí sa ramadán, nie napätie v Gaze

V palestínskom pásme Gazy zavládlo aspoň na chvíľu napäté ticho. Po tom, čo najprv BR OSN a vzápätí prezident USA Barack Obama v noci na pondelok vyzvali Tel Aviv, aby zastavil pozemné aj letecké operácie v oblasti kontrolovanej hnutím Hamas, ktoré trvajú už trinásty deň.

29.07.2014 09:00
gaza, palestína, izrael Foto: ,
V pondelok sa na dvore školy OSN v meste Gaza modlili Palestínčania pri príležitosti začiatku trojdňového sviatku Eid aľ fitr. Objekt je jedným z mála miest, kde možno nájsť relatívne bezpečie. Modlitby sa zvyčajne konajú v mešitách, ale 20 z nich zničili letecké útoky Izraelčanov, podľa ktorých sa v nich ukrývali radikáli z Hamasu.
debata (1)

Podľa agentúry ITAR-TASS s odvolaním sa na informáciu velenia izraelskej armády v pondelok predpoludním izraelskí vojaci skutočne pozastavili operáciu Nezničiteľná skala vyhlásením „nevyhláseného prímeria“. Na druhej strane si však vyhradili právo opätovných útokov v prípade čo i len jedinej rakety vystrelenej palestínskymi radikálmi na izraelské územie. A dokumentovali to vzápätí útokom na jeden z cieľov v pásme Gazy. Reagovali tak na raketu odpálenú včera ráno radikálnymi Palestínčanmi na mesto Aškelon. Podľa velenia armády však popoludní zasiahli rakety Hamasu ďalšie ciele na území Izraela.

„Žiadam o neodkladné humanitárne zastavenie paľby, ktoré by malo prejsť do jej trvalého stavu, ako to bolo v prípade operácie Nebeský stĺp v novembri 2012,“ povedal prezident Barack Obama izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi počas telefonického rozhovoru v noci na pondelok. Prezident USA tak reagoval hlavne na rastúci počet palestínskych civilných obetí v pásme Gazy. Svoju výzvu však nezabudol vyvážiť odsúdením masívneho palestínskeho ostreľovania izraelského územia a v tejto súvislosti zopakoval, že „Izrael má zákonné právo na sebaobranu“.

Do pondelkového predpoludnia si vzájomné útoky podľa Tel Avivu vyžiadali na strane Izraela 43 ľudských životov. Podľa agentúr z toho troch civilistov. Na druhej strane Palestínčania uvádzajú usmrtenie viac ako tisícky ľudí a zranenie okolo päťtisíc obyvateľov pásma Gazy.

Najnovšie zastavenie paľby prijala väčšina pozorovateľov s nedôverou. Umocnilo ich v tom okrem iného napríklad vyhlásenie velenia izraelskej armády citované portálom 9tv.co.il. Podľa neho si armáda "napriek zastaveniu paľby ponecháva právo pokračovať v likvidácii podzemných tunelov“. Príslušníci radikálneho krídla Hamasu nimi totiž presúvajú rakety na izraelské územie. Podzemný labyrint im zároveň slúži na logistickú podporu napríklad z Egypta. Podľa viacerých zdrojov môže vraj najnovšie zastavenie paľby trvať nanajvýš tri dni. Teda do skončenia Eid aľ fitr – trojdňového sviatku, ktorým sa v pondelok začalo ukončenie obdobia pôstu v rámci posvätného mesiaca ramadánu. Podľa portálu NEWSru.co.il obavy z krátkeho trvania zastavenia paľby sa potvrdili v pondelok popoludní keď v Eškole, južnom regióne Izraela, ako aj v oblasti Sdot Negev dopadli rakety vystrelené z pásma Gazy.

Napriek aktivitám palestínskych radikálov pokračujú podľa portálu Walla News snahy umierneného krídla hnutia Hamas a organizácie Fatah pokračovať v Káhire o egyptskom návrhu riešenia. Obsahuje dodržiavanie existujúcich záväzkov platných do začiatku júlového konfliktu. Úsilie Palestínčanov potvrdil aj izraelský rozhlas Rešet Bet.

„Nie sme fanatici, nie sme fundamentalisti. Nebojujeme proti Židom preto, lebo sú Židmi. Nebojujeme proti žiadnej rase. Bojujeme proti okupantom. Som ochotný žiť spoločne so Židmi, s kresťanmi, Arabmi i Nearabmi. Nemôžem však žiť v spoločnosti okupantov,“ reagoval na najnovší vývoj exilový líder Hamasu Chálid Mišal v rozhovore pre americkú televíznu stanicu PBS citovanom ČTK. Na opakované otázky týkajúce sa uznania Izraela ako židovského štátu reagoval Mišal konštatovaním, podľa ktorého „Palestínčania rozhodnú o svojej politike, len čo budú mať vlastný štát a nebudú žiť pod okupáciou“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #ramadán