USA obvinili Rusko z porušenia jadrovej dohody

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu obvinila Rusko z porušenia jadrovej dohody z roku 1987, čo označila za "veľmi závažnú vec".

29.07.2014 09:59
debata (51)

Nemenovaný predstaviteľ vlády uviedol, že Spojené štáty informovali Rusko, že porušilo dohodu otestovaním novej jadrovej rakety stredného doletu. Predstaviteľ hovoril pod podmienkou anonymity, lebo nebol oprávnený hovoriť o citlivých informáciách. Téma rezonovala už niekoľko rokov, až do pondelka však USA nepristúpili k verejnému obvineniu. Zástupcovia Ruska tvrdia, že sa obvineniami zaoberali a považujú tému za uzavretú.

Nové nezhody prichádzajú v čase vysokého napätia medzi Obamom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom pre intervenciu Moskvy na Ukrajine. Noviny New York Times v januári ako prvé informovali o podozreniach americkej vlády, že Rusko začalo s testovaním rakiet už v roku 2008. Podľa ich údajov Obama napísal Putinovi o porušení dohody v pondelok. Bilaterálna dohoda o kontrole jadrových zbraní z čias studenej vojny zakazuje výrobu a testovanie rakiet stredného doletu s dosahom od 500 do 5 500 kilometrov.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Vladimir Putin