Prisťahovalcom v Británii skrátia dobu poberania dávok

Británia obmedzí sociálne dávky pre prisťahovalcov z krajín Európskej únie v snahe obmedziť imigráciu do krajiny. Vyplýva to z článku britského premiéra Davida Camerona, ktorý v utorok zverejnil denník The Daily Telegraph.

29.07.2014 11:36
David Cameron, Británia Foto: ,
Britský premiér David Cameron ohlásil skrátenie doby vyplácania dávok prisťahovalcom z krajín EÚ.
debata (10)

Cameronova vláda predloží návrh zákona, podľa ktorého budú mať prisťahovalci z EÚ od novembra nárok na podporu v nezamestnanosti a dávky na deti po dobu len troch mesiacov, zatiaľ čo teraz je to šesť mesiacov.

Prieskumy v Británii ukazujú, že prisťahovalectvo patrí k hlavným obavám Britov pred parlamentnými voľbami na jar 2015. Tieto obavy posilnili v krajine euroskeptické cítenie, ktoré pomohlo nacionalistickej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) odlákať voličov od Cameronovej Konzervatívnej strany.

Cameron uviedol, že chce znížiť počet prisťahovalcov a zamerať sa na tých z nich, ktorí podľa neho prichádzajú do Británie iba s cieľom čerpať sociálne dávky. Obmedzením doby na vyplácanie dávok je podľa Camerona jasný odkaz potencionálnym imigrantom, že nemôžu očakávať, že v Británii „dostanú niečo za nič“.

Cameronova vláda od januára zaviedla rad ďalších podobných opatrení. Napríklad sprísnila kritériá pre žiadateľov o sociálne dávky a predĺžila dobu, po ktorej majú prisťahovalci nárok na takéto dávky.

Predstavitelia Európskej únie už skôr kritizovali Cameronov prístup k prisťahovalectvu. Nič podľa nich nedokazuje tvrdenie, že imigranti prichádzajú do Británie s cieľom žiadať sociálne dávky.

Avšak ďalšie krajiny EÚ ako Nemecko dali najavo porozumenie pre britské obavy. Je to jedna z mála oblastí, kde má britský premiér podporu vo svojej snahe o reformy úniových pravidiel. V reakcii na silnejúce euroskeptické nálady voličov aj v jeho strane Cameron sľúbil, že v prípade znovuzvolenia v roku 2015 dohodne nové vzťahy Británie s EÚ a potom umožní v roku 2007 Britom, aby sa vyjadrili v referende k ďalšiemu členstvu krajiny v únii.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #Veľká Británia #prisťahovalci #David Cameron #imigrácia