Expertov OBSE nepustili na miesto havárie malajzijského lietadla

Východoukrajinskí povstalci v utorok obvinili Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zo slúženia záujmom Spojených štátov a vláde v Kyjeve.

29.07.2014 12:38 , aktualizované: 20:45
debata (67)
Vodca proruských separatistov Igor Strelkov. Foto: Reuters, Maxim Zmeyev
Ukrajina, Rusko, Igor Strelkov Vodca proruských separatistov Igor Strelkov.

Hrozia preto nesprístupnením miesta dopadu malajzijského lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí. Zástupcovia samozvanej Doneckej ľudovej republiky o tom informujú prostredníctvom e-mailu zaslanom médiám. „OBSE, ako sa ukázalo, je spolkom pod plnou kontrolou Spojených štátov,“ uvádzajú povstalci. Organizácia sa zatiaľ k obvineniam oficiálne nevyjadrila.

„Nepriateľ dal do tohto boja všetko,“ povedal veliteľ povstalcov v Doneckej republike, Rus Igor Strelkov. Nemenovaný povstalecký zdroj povedal, že separatisti dostali posily a vojenské vybavenie, ktoré previezli cez hranice z Ruska.

Medzinárodní experti vrátane tých z OBSE ako aj Holandska a Austrálie sa stále neúspešne pokúšajú získať úplný prístup na miesto dopadu malajzijského stroja s cieľom zozbierať dôkazy o nehode, ale aj osobné veci mŕtvych pasažierov. Nedarí sa im to však aj pre prebiehajúce boje v oblasti. Kyjev a separatisti sa navzájom obviňujú zo zostrelenia civilného lietadla. Práve túto príčinu nehody už po analýze čiernych skriniek potvrdili aj vyšetrovatelia.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo