Zlikvidovať obrí požiar v Tripolise vraj pomôžu talianski hasiči

V oblasti požiaru, ktorý od nedele ničí sklad palív neďaleko medzinárodného letiska v Tripolise, v utorok utíchli boje a očakáva sa zásah talianskych hasičských lietadiel.

29.07.2014 14:24 , aktualizované: 15:50
Tripolis, Líbya, ropa, letisko, boje Foto: ,
Obrovský zásobník ropy zrejme zasiahla raketa vypálená jednou z bojujúcich milícii neďaleko hlavnej diaľnice na letisko v Tripolise.
debata (2)

Talianska vláda a energetický podnik ENI vysielajú do líbyjskej metropoly sedem lietadiel a tiež technické tímy na pomoc líbyjským hasičom, ktorým sa nepodarilo uhasiť požiar v dôsledku bojov medzi znepriatelenými milíciami, vysvetlila vláda. Nespresnila, kedy by hasičské lietadlá mali doraziť.

Vláda vydala ďalšie vyhlásenie, v ktorom vyzýva všetkých ozbrojencov, aby v oblasti požiaru prestali bojovať a umožnili miestnym aj zahraničným tímom ničivý živel čo najrýchlejšie zlikvidovať. Ešte v pondelok večer tu zúrili boje, ale v utorok zatiaľ nebola počuť žiadna streľba, uviedla AFP napoludnie.

V dôsledku raketového útoku v najväčšom sklade palív v Tripolise horia dve obrie palivové nádrže. Celkom je v sklade uložených viac ako 90 miliónov litrov paliva. V prípade výbuchu tú hrozí humanitárna a ekologická katastrofa, uviedli miestne úrady. Líbya v pondelok pripustila, že sa jej situácia vymkla kontrole, a požiadala o zahraničnú pomoc.

Líbyjská televízia vyzvala na evakuáciu obyvateľov bývajúcich v okruhu piatich kilometrov od letiska kvôli nebezpečenstvu explózie.

Po ochromení hlavného letiska v Tripolise... Foto: Reuters, Hani Amara
Líbya, Tripolis, letisko, Mitiga Po ochromení hlavného letiska v Tripolise ostalo ešte v prevádzke menšie vojenské letisko Mitiga, ktoré využíval hlavne diktátor Kaddáfí. Momentálne je však v núdzovom režime, a vybavuje lety "do a z" arabských krajín. V pondelok však skončil ramadán a s ním aj cestovanie na púť do Mekky, je tak možné, že aj z Mitigy sa prestane lietať.

Vyslať na pomoc Líbyjčanom hasičské lietadlá sľúbili podľa Tripolisu aj ďalšie krajiny, pokiaľ sa ale v mieste predpokladaného zásahu už nebude bojovať.

Líbya sa tento mesiac ocitla na pokraji občianskej vojny, na mnohých miestach zúria tvrdé boje, ktoré sú podľa expertov jedny z najťažších od revolučného roku 2011. Vláda však nie je schopná nastoliť poriadok.

V Tripolise sa hlavné boje medzi milíciami sústreďujú už dva týždne na ovládnutie letiska, od 13. júla je letisko tiež uzavreté. Minulý týždeň tu len v týchto lokálnych bojoch prišlo o život najmenej sto ľudí a ďalších 400 ľudí utrpelo zranenia.

V Benghází zahynulo pri bojoch 30 ľudí

Boje vo východolíbyjskom Benghází si od pondelkovej polnoci vyžiadali ďalších 30 obetí. Armádne špeciálne jednotky tam bojujú proti islamistom. Ku krajinám, ktoré z Líbye kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii evakuujú svojich občanov alebo diplomatov, v utorok pribudli Francúzsko a Kanada.

Mesto je takmer denne dejiskom bojov medzi znepriatelenými skupinami ozbrojencov. V utorok sa tam zrútilo lietadlo, ktorého posádka sa pripojila k odpadlíckemu generálovi Chalifovi Haftarovi, ktorý chce islamistov poraziť. Stroj mal údajne technické problémy a pilotovi sa podarilo katapultovať sa. Haftar má podporu časti vojska a niektorí vojaci prešli k jeho jednotkám.

Británia, Francúzsko a Nemecko vyzvali už minulý týždeň svojich občanov, ktorí sú v Líbyi, aby z tejto krajiny odišli. Spojené štáty a Turecko evakuovali svoje zastupiteľstvá, opustiť krajinu svojim občanom odporučilo Španielsko, Malta či Belgicko. Česká republika zatiaľ evakuáciu českého veľvyslanectva nechystá, ale ministerstvo zahraničia neodporúča občanom ČR do Líbye cestovať. Francúzsko pripravuje evakuáciu asi stovky svojich občanov, ktorí sú teraz v krajine, s pomocou lode svojho námorníctva.

Kanada dočasne sťahuje diplomatický personál z Tripolisu z obáv o jeho bezpečnosť. Evakuáciu svojich ambasád pripravujú takisto Filipíny, Holandsko a Rakúsko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #ropa #hasiči #Tripolis #požiar #letisko