Diplomati EÚ sa dohodli na obsahu nových protiruských sankcií

Diplomati štátov Európskej únie v utorok v Bruseli dosiahli predbežné dohody o hospodárskych sankciách proti Rusku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

29.07.2014 17:26 , aktualizované: 23:12
debata (175)

Sankcie sa majú týkať ropného priemyslu, obchodu so zbraňami a dodávok vyspelých technológií. Zasiahnuť majú aj obchod s tovarom dvojakého určenia pre civilný aj vojenský sektor. Po troch mesiacoch má EÚ vplyv sankcií vyhodnotiť.

„Na schôdzke veľvyslancov 28 krajín Európskej únie sa dosiahla politická dohoda o balíku ekonomických sankcií,“ oznámila novinárom podľa agentúry AFP hovorkyňa únie.

Podľa diplomatických zdrojov majú sankcie citeľne zasiahnuť ruskú ekonomiku aj konkrétne ruských podnikateľov blízkych Kremľu. Detaily nových sankcií budú zverejnené najskôr v stredu.

Podľa agentúry Reuters sa diplomati dohodli na zásadách, z ktorých má nový súbor sankcií vychádzať. Postih má zasiahnuť výhradne budúce obchodné kontrakty, a nebude sa teda týkať francúzskeho predaja výsadkových lodí Mistral Rusku. Sankcie majú zasiahnuť ruský ropný sektor, ale nie ťažbu zemného plynu, na ktorého dodávkach je Európa v nemalej miere závislá.

Diplomati sa dohodli na zozname osôb, o ktoré bude rozšírený už existujúci sankčný zoznam EÚ. Do zoznamu, v ktorom je zatiaľ zaradených 87 ľudí a 20 ruských firiem, majú byť podľa agentúry AFP novo zaradení najmenej štyria ruskí oligarchovia blízki Putinovi, tí ťažia z anexie ukrajinského Krymu alebo podnecujú k destabilizácii východu Ukrajiny. Ich mená sa majú objaviť v úradnom vestníku EÚ, ktorý má vyjsť v stredu večer.

Nemecká agentúra DPA v správe z Bruselu označila plánované sankcie za „drastické“. Ruské banky podľa nich majú mať ťažší prístup na európske finančné trhy, obmedzený má byť obchod so zbraňami a zákaz má platiť aj na dodávky vyspelých technológií do Ruska, okrem iného tých, ktoré môže využiť ruský ťažobný priemysel.

„Rokujeme o pomerne rozsiahlom právnom texte, ktorý si vyžaduje veľkú pozornosť,“ odpovedala hovorkyňa EÚ na otázku, kedy bude finálna podoba sankcií hotová. Podľa agentúry DPA majú diplomati rokovať dlho do noci, rakúska agentúra APA naopak už ohlásila záver ich konzultácií.

Zoznam protiruských sankcií už Európska únia od vypuknutia ukrajinskej krízy rozšírila šesťkrát. Naposledy koncom minulého týždňa doň zaradila niekoľko mien vysoko postavených ruských vládnych úradníkov, vrátane šéfov niekoľkých hlavných ruských spravodajských služieb. V prvom sankčnom zoznamu EÚ prijatom v polovici marca bolo 21 mien.

Obama oznámil nové sektorové sankcie USA proti Rusku

Energetika, obchod so zbraňami a bankový sektor sú odvetvia, v ktorých USA v koordinácii s Európskou úniou rozširuje sankcie proti Rusku. Vo vyhlásení v Bielom dome to oznámil prezident USA Barack Obama.

Sankcie podľa neho oslabenú ekonomiku Ruska ďalej tvrdo zasiahnu. Majú okrem iného zablokovať vývoz tovaru a technológií pre ruský energetický sektor a zablokovať pôžičky na financovanie rozvoja ruskej ekonomiky.

Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP, Manuel Balce Ceneta
Barack Obama, USA, Rusko, Americký prezident Barack Obama.

„Už existujúce sankcie USA a EÚ slabú ruskú ekonomiku oslabili,“ povedal prezident. Washington podľa neho svoju reakciu na ruský postup na Ukrajine tesne koordinuje s Európskou úniou. „Európa s Putinom stratila trpezlivosť,“ povedal šéf Bieleho domu. Rusko podľa Obamu ostreľuje ukrajinské územie a zásobuje povstalcov ďalšími zbraňami. Obama zároveň ale dodal, že nová studená vojna medzi Washingtonom a Moskvou nenastáva.

„Rusko sa dnes znova samo izolovalo od medzinárodného spoločenstva a desiatky rokov skutočného pokroku hodilo za hlavu,“ povedal Obama. „Takto to byť ale nutne nemusí. Je to voľba Ruska a prezidenta Putina,“ konštatoval.

Koordináciu krokov Bruseli a Washingtone potvrdzuje podľa agentúry AP skutočnosť, že Obamom oznámené opatrenia sú veľmi podobné sankciám, na ktorých sa počas dňa dohodli európski diplomati a ktorých definitívna podoba má byť oznámená v najbližšej dobe.

Americké ministerstvo financií už pred Obamovým prejavom oznámilo, že zavádza sankcie proti ruským bankám VTB, Ruskej poľnohospodárskej banke a Moskovskej banke. V zozname organizácií vystavených americkým sankciám sú najnovšie aj petrohradské Spojené lodenice.

Obama oznámil odvetvia vystavené novej sérii sankčných krokov USA, o konkrétnych opatreniach sa ale nezmienil. Zatiaľ posledné kroky namierené proti Rusku Washington oznámil pred necelými dvoma týždňami, keď vyhlásil sankcie proti niekoľkým ruským zbrojovkám, bankám so štátnou účasťou a ropným firmám.

Na sankčnom zozname americkej vlády sa tak objavilo viacero kľúčových ruských spoločností, napríklad ropný monopol Rosnefť, banky Gazprombank a Vnešekonombank, finančná a investičná spoločnosť Novatek a viacero ruských zbrojoviek, vrátane firmy Kalašnikov, obrie uralské zbrojovky Uralvagonzavod a výrobca vojenskej raketovej a rádiolokačnej techniky Almaz-Antej. Akékoľvek obchodné kontakty s týmito firmami americká vláda svojim občanom zakazuje.

„Ak sa Rusko rozhodne ďalej ísť terajšou cestou, cena ktorú za to zaplatí, porastie,“ odkázal šéf Bieleho domu do Moskvy.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina