Prokurátor EÚ potvrdil obchodovanie s orgánmi zajatcov v Kosove

Vyšetrovatelia EÚ získali "presvedčivé náznaky" obchodovania s telesnými orgánmi zajatcov usmrtených počas vojny v Kosove.

29.07.2014 22:17
debata (26)

V utorok o tom informoval osobitný prokurátor Clint Williamson, podľa ktorého dôkazy nie sú zatiaľ dostatočné na to, aby bolo možné začať trestné stíhanie. Navyše sa nepotvrdili podozrenia, že zabíjanie pre orgány bolo masovou záležitosťou a namiesto predpokladaných stoviek zistili len približne desiatku takýchto prípadov.

Američan poverený EÚ vedením vyšetrovania nechcel menovať žiadneho z podozrivých, podľa správy Rady Európy z roku 2011 sa však za usmrcovaním a nezákonným predávaním orgánov zadržiavaných civilistov stáli vysokí velitelia Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK). Williamson zároveň informoval, že dva roky trvajúce vyšetrovanie do značnej miery potvrdilo aj iné správy týkajúce sa prenasledovania kosovských Srbov, Rómov a ostatných menšín príslušníkmi UÇK a v budúcnosti by malo umožniť podanie žaloby proti niektorým spomedzi bývalých vysokých hodnostárov.

Odhaduje sa, že vojna o nezávislosť Kosova v rokoch 1998 a 1999 si vyžiadala okolo 13-tisíc obetí, a to prevažne z radov kosovských Albáncov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Kosovo