Hlavný expert na ebolu v Sierra Leone podľahol vírusu

Hlavný odborník na vírus ebola v africkom Sierra Leone v utorok zomrel na následky smrtiacej nákazy.

30.07.2014 11:03
ebola Foto: ,
Transparent, ktorý varuje ľudí pred nebezpečným šírením vírusu ebola, visí na ulici v Monrovii, v hlavnom mesta Libérie.
debata (4)

Umar Khan pritom v minulosti úspešne vyliečil viac ako sto pacientov nakazených vírusom, u ktorého mortalita v niektorých prípadoch dosahuje až 90 percent.

Tridsaťdeväťročného lekára miestne ministerstvo zdravotníctva aj preto označovalo za „národného hrdinu“. Ebole podľahol týždeň po tom, ako mu nákazu diagnostikovali a tesne predtým, ako ho mal v nemocnici navštíviť prezident Ernest Bai Koroma. „Je to veľká a nenahraditeľná škoda pre Sierru Leone, keďže to bol jediný špecialista v krajine na vírusové hemoragické horúčky,“ uviedol zástupca miestnych zdravotníckych úradov.

Výskyt eboly v afrických krajinách v uplynulých týždňoch prudko stúpa a vyvoláva obavy už aj na strane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá už od vypuknutia epidémie potvrdila 1 093 prípadov nakazenia vírusom, z nich 660 bolo smrteľných.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná. Boj proti šíreniu nákazy predstavuje pre jednu z najchudobnejších krajín Afriky veľkú záťaž a podľa vyhlásenia Johnsonovej-Sirleafovej bude mať „vážne ekonomické a sociálne dôsledky“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #ebola