EÚ zverejnila zoznam ľudí a firiem zaradených na sankčný zoznam

Európska únia v stredu zverejnila mená troch ruských firiem a ôsmich osôb, ktoré v reakcii na politiku Moskvy na Ukrajine novo zaradila na sankčný zoznam.

30.07.2014 14:45 , aktualizované: 21:07
debata (214)

Sankcie sa okrem iného týkajú Alexeja Gromova, vicekancelára prezidenta Vladimira Putina, a oligarchov blízkych Kremľu Arkadija Rotenberg, Jurija Kovaľčuka a Nikolaja Šamalova.

Na zozname firiem postihnutých sankciami sa novo ocitla Ruská národná komerčná banka, ktorá po anexii Krymu plne ovládla miestny bankový sektor. Sankciám je vystavený aj zbrojársky koncern Almaz-Antej a letecká spoločnosť Dobroljot, dcérska firma Aeroflotu prevádzkujúca linky na Krym. V sankčnom zozname EÚ je tak teraz 95 ľudí a 23 firiem.

Medzi osobami, na ktoré sa sankcie vzťahujú, sú ďalej Oksana Čigrinová, vládna hovorkyňa samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, Boris Litvinov, predseda „Najvyššieho sovietu Doneckej ľudovej republiky“, Sergej Abisov, minister vnútra krymskej regionálnej vlády dosadenej Moskvou, a Konstantin Malofejev, podnikateľ poskytujúci finančnú a hmotnú podporu východoukrajinským separatistom.

Postihnuté osoby nesmú vstúpiť na územie Európskej únie a ich prípadné účty v európskych bankách nechá Brusel zablokovať.

Prvýkrát od prijatia prvých protiruských sankcií tento rok v marci Brusel mieri priamo do Putinovho bezprostredného okolia. Pozornosť vyvoláva najmä meno Arkadija Rotenberg, niekdajšieho Putinovho partnera v džude, ktorý nedávno získal kontrakt na vypracovanie ambicióznej štúdie na stavbu mosta spájajúceho anektovaný Krym cez Kerčský prieliv s ruskou pevninou.

Ďalší zasiahnutí oligarchovia Kovaľčuk a Šamalov sú zakladatelia vplyvného spoločenstva petrohradských politikov Ozero (Jazero), ktoré bolo založené s Putinovou účasťou údajne už v roku 1996. Jeho hlavnou členovia sú dodnes skalnými Putinovými stúpencami a zastávajú kľúčové posty v Kremli a ruskej ekonomike.

Sankcie EÚ v stredu ocenilo ukrajinské ministerstvo zahraničia. „Rozšírenie sankcií ukázalo, že Európa si uvedomuje rozsah zločinov, ktorých sa s podporou a bezprostrednou účasťou Ruska dopúšťajú teroristi v Doneckej a Luhanskej oblasti,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

„Ukrajina je vďačná EÚ a ďalším štátom vrátane USA, Kanady a Japonska za solidaritu s ukrajinským národom,“ hovorí sa vo vyhlásení. „Ich postoj napomáha obnove mieru a stability v našom štáte aj v celom regióne,“ uviedlo ministerstvo. Od Ruska vraj Kyjev očakáva nie prázdne vyhlásenie, ale zodpovedné činy.

Protiruské sankcie schvaľujú štáty EÚ, začnú platiť vo štvrtok

Protiruské hospodárske sankcie, ktoré v utorok v Bruseli odsúhlasili diplomati Európskej únie, teraz ešte formálne schvália jednotlivé členské štáty.

Písomná procedúra schvaľovania bola zvolená namiesto toho, aby musel byť zvolaný mimoriadny summit EÚ, informovala agentúra APA. Sankcie zrejme začnú platiť vo štvrtok, teda presne dva týždne po zostrelení malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, v ktorom zomrelo všetkých 298 ľudí na palube. Jednotlivé členské krajiny dostali čas do štvrtkových 12:00 SELČ, aby sa k sankciám vyjadrili, potvrdil nemenovaný diplomatický zdroj. Potom budú zverejnené v úradnom vestníku EÚ, a tak nadobudnú platnosť. Vtedy by mali byť zverejnené aj mená ôsmich osôb a troch spoločností, ktoré Európska únia pridala na svoj ​​sankčný zoznam.

Do zoznamu, v ktorom je zatiaľ zaradených 87 ľudí a 20 ruských firiem, majú byť podľa agentúry AFP novo pridaní najmenej štyri ruskí oligarchovia blízki ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorí ťažia z anexie ukrajinského Krymu alebo podnecujú destabilizáciu východu Ukrajiny.

Nové sankcie sa majú týkať prístupu na finančné trhy, obchodu so zbraňami a dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel. Zasiahnuť majú aj obchod s tovarom dvojakého určenia pre civilný aj vojenský sektor. Prijaté opatrenia sa týkajú len nových kontraktov, nie už uzatvorených zmlúv. Nepoznamenajú teda napríklad francúzsky predaj výsadkových lodí Mistral Rusku.

Ako uviedla vo svojom stredňajšom vyhlásení česká vláda, nové sankcie vychádzajú z opatrení odporúčaných v záveroch mimoriadneho júlového summitu EÚ v Bruseli. O rozsahu a podobe sankcií sa následne intenzívne rokovalo na únijnej pôde. „Česká vláda počas rokovania úspešne presadzovala, aby sankcie nedopadli na obchod s civilným tovarom a týkali sa iba vojenských dodávok. Vzhľadom k tomu, že Česká republika sa vo vzťahu s Ruskom sústredí primárne na civilné dodávky, novo dohodnuté sankcie nebudú mať žiadny zásadný vplyv na českú ekonomiku,“ uvádza sa vo vyhlásení českého kabinetu.

Obmedzenia majú platiť zatiaľ rok, do troch mesiacov ich Európska únia zhodnotí, no predovšetkým s ohľadom na kvalitu a presnosť ich právneho podloženia.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #Rusko #sankcie #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo