Izrael povolal 16-tisíc záložníkov, zničí vraj všetky tunely z Gazy

Izraelská armáda povolala nových 16-tisíc záložníkov a zvýšila počet vojakov zapojených do bojových operácií v Gaze na 86-tisíc. Oznámil to izraelský armádny hovorca. Na Izrael vo štvrtok dopadla dvadsiatka palestínskych rakiet a Izraelčania útočili na zhruba rovnaký počet cieľov v Pásme Gazy.

31.07.2014 07:05 , aktualizované: 15:09
Pásmo Gazy, izraelská armáda Foto: ,
Izraelský tank sa približuje k severnej časti Pásma Gazy, 31. júla 2014.
debata (21)

Palestínske ministerstvo zdravotníctva oznámilo ďalších 20 mŕtvych a celková bilancia obetí konfliktu podľa neho dosiahla 1 385 mŕtvych a 8 000 zranených. Takmer 500 z obetí sú ženy a deti. Izrael prišiel o 56 vojakov a troch civilistov, z ktorých jedným bol thajský robotník.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že krajina neprijme žiadny návrh prímeria, ktorý by armáde zabránil v dokončení jej úlohy, ktorým je zničiť tunely vedúce z Pásma Gazy. „Sme pripravení dokončiť túto misiu s prímerím alebo bez neho,“ povedal premiér. „Nebudem súhlasiť so žiadnym návrhom na prímerie, ktorý izraelskej armáde neumožní túto dôležitú úlohu v záujme bezpečnosti Izraela dokončiť,“ dodal.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová v Ženeve Izrael kritizovala za útoky na civilistov. Podľa nej Izrael nedodržiava svoje povinnosti kladené medzinárodným právom a svet by mal začať vyšetrovať možné vojnové zločiny. „Znovu opakujem, že nemôžeme dovoliť beztrestnosť a pokračovanie situácie, v ktorej nikto nenesie zodpovednosť,“ povedala Pillayová. Podľa nej medzinárodný zákon porušuje aj Hamas, pretože útočí z husto obývaných miest na náhodné ciele v Izraeli.

Pillayová povedala jasne, že jej slová sú určené predovšetkým USA ako krajine, ktorá má veľký vplyv na Izrael. „USA by mali urobiť oveľa viac, zastaviť to zabíjanie a priviesť strany k rokovaniam,“ dodala.

Humanitárne práce obmedzuje nedostatok prostriedkov

Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) oznámil, že mu dochádzajú prostriedky na zvládnutie humanitárnej krízy v Pásme. Takmer štvrtina z tamojších 1,8 milióna obyvateľov kvôli bojom opustila domovy, v 86 objektoch OSN je zhruba 220-tisíc ľudí. „Gaza je zničená, kam tí ľudia pôjdu?“ vyhlásil hovorca UNRWA Chris Gunness.

Palestínsky chlapček stojí pred zničenou... Foto: SITA, Lefteris Pitarakis
Pásmo Gazy, Palestínčania Palestínsky chlapček stojí pred zničenou 6-poschodovou budovou na predmestí mesta Gaza. Budova sa zrútila po izraelskom bombardovaní.

Jeho organizácia požiadala darcov o 187 miliónov dolárov na nákup lôžok a základných potrieb pre utečencov. V útulkoch na juhu Pásma sa vraj začali šíriť vši a svrab a je potrebné dodať tam insekticídy a lieky. Rodinám dochádza voda a potraviny a mnohých otraseným deťom je potrebné zaistiť psychiatrickú po­moc.

Izraelská súkromná televízia Channel 2 uviedla, že na juhu Izraela opustilo za posledné tri týždne svoje domovy okolo 300-tisíc miestnych obyvateľov. Odišli vraj pre obavy z raketových útokov aj pokusom ozbrojencov dostať sa tunelmi na územie židovského štátu.

Izraelské letectvo zaútočilo ráno aj na mešitu v utečeneckom tábore Džabálija na severe Pásma Gazy. Pri ostreľovaní ale utrpelo zranenia aj 15 Palestínčanov, ktorí sa nachádzali neďaleko v škole, ktorú využíva ako úkryt pre stovky ľudí UNRWA. Pri stredajšom útoku na ďalšiu z nich prišlo o život najmenej 16 ľudí.

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa vyostril po únose a vražde troch izraelských mladíkov na Západnom brehu Jordánu a následnom zabití palestínskeho chlapca v Jeruzaleme. Operáciu v Pásme Gazy židovský štát začal 8. júla. Palestínski radikáli odvtedy vypálili na územie Izraela zhruba 2 825 rakiet, uviedla izraelská armáda.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína