Experti dorazili po takmer týždni na miesto pádu lietadla na Ukrajine

Holandskí a austrálski experti a medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok prvýkrát po takmer týždni dorazili na miesto pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Informovala o tom OBSE, ktorú citovala agentúra Reuters.

31.07.2014 10:54 , aktualizované: 14:00
Ukrajina, zostrelené malajzijské lietadlo Foto: ,
Archívny satelitný snímok ukazuje miesto, kde sa zrútilo malajzijské lietadlo.
debata (131)

Zahraničná skupina sa na miesto havárie vydala po tom, čo ukrajinská armáda na deň pozastavila svoje operácie na východe krajiny, aby umožnila medzinárodným odborníkom prístup do oblasti. Misiu Holanďanov a Austrálčanov na miesto zrútenia lietadla tiež schválil na svojom mimoriadnom zasadnutí ukrajinský parlament.

„Pozorovatelia OBSE prvýkrát po takmer týždni dosiahli miesto havárie letu MH17, v sprievode holandských a austrálskych expertov. Použili novú prístupovú cestu,“ oznámila OBSE na svojom účte na Twitteri.

Zahraniční experti sa v minulých dňoch neúspešne snažili dostať k troskám malajzijského boeingu, ktorý sa pred dvoma týždňami zrútilo na východe Ukrajiny. Bránili im v tom pokračujúce boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými rebelmi. Počas dňa ale ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti prímerie.

„Dnes bude platiť prímerie na žiadosť generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby bola umožnená práca expertov v oblasti zrútenie lietadla,“ vyhlásil armádny hovorca Oleksij Dmytraškovskyj. „Vrchné velenie protiteroristických operácií sa rozhodlo vyhlásiť deň pokoja zbraní a zastavenie bojov,“ dodal.

Počet členov holandskej a austrálskej ozbrojené misie, ktorá bude mať povolené vydať sa na miesto havárie, môže dosiahnuť 950, citovala agentúra AFP predsedu ukrajinského zákonodarného zboru Oleksandra Turčynova. „Holandský tím zložený z vojenského a nevojenského personálu môže mať 700 členov. Austrália má právo vyslať až 250 policajtov, vojakov a civilistov,“ uvádza sa podľa AFP v texte ukrajinského parlamentu.

Ruský úrad civilného letectva oznámil, že k objavovaniu trosiek lietadla sa majú v úmysle vydať aj ruskí experti. „Zástupcovia Ruska sa tiež pokúsia dostať na miesto pádu boeingu 777 a spolu so špecialistami z medzinárodného vyšetrovacieho výboru preskúmať časti lietadla,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia úradu.

Malajzijský boeing letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla zrútil pri obci Hrabove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Všetkých 298 ľudí na palube zahynulo. Z údajného zostrelenia stroja sa navzájom obviňujú ukrajinské úrady a proruskí separatisti. Zabezpečenie prístupu k troskám lietadla by podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka malo patriť k témam rokovaní v Minsku so zástupcami Ruska a OBSE.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo