Štáty EÚ oficiálne schválili protiruské sankcie

Členské štáty Európskej únie oficiálne schválili nové hospodárske sankcie proti Rusku v súvislosti s jeho postupom v ukrajinskej kríze. Do platnosti vstúpia v piatok.

31.07.2014 12:54 , aktualizované: 20:21
debata (52)

Informovala o tom vo štvrtok vo vyhlásení Rada EÚ. Sankcie sa okrem iného týkajú prístupu na finančné trhy, obchodu so zbraňami či dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel.

Znenie sankcií predbežne odsúhlasili už v utorok v Bruseli jednotliví veľvyslanci pri EÚ. Od tej doby ich ešte formálne schvaľovali takzvanou tichou procedúrou, teda len písomne​​, jednotlivé členské štáty. Písomná procedúra schvaľovania bola zvolená namiesto toho, aby musel byť zvolaný mimoriadny summit EÚ.

Presné znenie protiruských obmedzení bude ešte vo štvrtok zverejnené v úradnom vestníku EÚ. V platnosť potom podľa vyhlásenia vstúpia v piatok, teda viac ako dva týždne po zostrelení malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, v ktorom zomrelo všetkých 298 ľudí na palube.

Sankcie sa týkajú týchto bánk a inštitúcií:

  • Sberbank
  • VTB
  • Gazprombank
  • Vněšekonombank (VEB)
  • Rosselchozbank

Nové hospodárske sankcie sa týkajú niekoľkých oblastí. V súvislosti s obmedzením prístupu Ruska na únijné kapitálové trhy, európske spoločnosti a občania EÚ nebudú môcť novo kupovať či predávať ruské akcie a dlhopisy či iné finančné nástroje s dlhšou než deväťdesiatdňovej dobou splatnosti, vydávané veľkými ruskými štátnymi bankami, rozvojovými bankami alebo inými inštitúciami, ktoré budú pôsobiť v ich záujme. (Čítajte viac o obsahu sankcií.)

Taktiež bolo uvalené embargo na import a export zbrojných produktov, ktoré sú uvedené na existujúcom spoločnom únijnom zozname vojenského materiálu. Odsúhlasený bol aj zákaz vývozu tovaru a technológie dvojakého využitia. Takisto ich zoznam má EÚ dlhodobo vypracovaný.

Sankcie zasiahnu len nové obchodné kontrakty. Nebudú sa teda napríklad týkať francúzskeho predaja výsadkových lodí Mistral Rusku.

Už v stredu večer Európska únia zverejnila mená troch ruských firiem a ôsmich osôb, ktoré novo zaradila na svoj ​​sankčný zoznam. Sankcie sa okrem iného týkajú Alexeja Gromova, vicekancelára ruského prezidenta Vladimira Putina, a oligarchov blízkych Kremľu Arkadija Rotenberga, Jurija Kovaľčuka a Nikolaja Šamalova.

Na zozname firiem postihnutých sankciami je potom aj Ruská národná komerčná banka, ktorá po anexii Krymu plne ovládla miestny bankový sektor. Sankciám je vystavený aj zbrojársky koncern Almaz-Antej a letecká spoločnosť Dobroljot, dcérska firma Aeroflotu prevádzkujúca linky na Krym. V sankčnom zozname EÚ je tak teraz 95 ľudí a 23 firiem.

Postihnuté osoby nesmú vstúpiť na územie Európskej únie a ich prípadné účty v európskych bankách nechá Brusel zablokovať. Zablokované majú byť aj zahraničné účty sankcionovaných ruských spoločností.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina