V Gaze uniesli izraelského vojaka, zahynulo 120 Palestínčanov

Pôvodne trojdňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, platiace od rána v Pásme Gazy, sa zrútilo necelé dve hodiny od jeho začiatku.

01.08.2014 07:07 , aktualizované: 21:42
Pásmo Gazy, Izrael Foto: ,
Dym stúpa nad centrom palestínskeho mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Izrael obnovil operáciu v Gaze.
debata (4)

Na Izrael dopadli desiatky rakiet a mínometných granátov vypálených z Pásma Gazy a pri izraelskom ostreľovaní zahynulo podľa palestínskych zdrojov 120 ľudí. Prímerie podľa Izraela porušil ako prvý palestínsky Hamas útokom na izraelskú jednotku a únosom jedného z vojakov.

Do rúk Hamasu padol podľa Izraela dvadsaťtriročný Hadar Goldin, dvaja jeho kolegovia pri prepade vedeného z tunela zomreli a ďalší utrpeli zranenia. Hamas sa ale k akcii neprihlásil, jeho ozbrojené krídlo Kásam len oznámilo, že ráno vykonalo „unikátnu operáciu“.

Prípad vyvolal ostrú kritiku aj v zahraničí, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil, že je „šokovaný a hlboko sklamaný porušením prímeria zo strany Hamasu“. Veľmi netradične rokoval aj po začatí sviatku, ktorý sa začína v piatok večer, izraelský kabinet o ďalšom postupe.

Zdravotníci nesú mladíka, zraneného počas...
Fotografia palestínskeho chlapca ešte stále...
+9Palestínčania opúšťajú trosky zničeného domu v...

Americký minister zahraničia John Kerry sa telefonicky spojil s predstaviteľmi Turecka a Kataru, ktorí vyjednávajú za Hamas, a žiadal ich, aby využili svoj ​​vplyv a donútili Hamas Goldina prepustiť. Hamas však zatiaľ neoznámil ani to, či je vojak mŕtvy, alebo nažive. Izrael očakáva, že aj za túto informáciu budú chcieť radikáli niečo získať.

Zdroj z izraelskej vlády oznámil, že Izrael pristúpil na prímerie, ktoré malo trvať 72 hodín a umožniť občanom Gazy oddýchnuť si od bojov, práve po zárukách Turecka a Kataru, že Hamas je odhodlaný prímerie dodržať. Pokoj zbraní sa mal začať o 7:00 SELČ, ale už po 90 minútach Hamas na juhu Pásma v blízkosti Rafahu zaútočil na izraelských vojakov.

V Izraeli sa prípad porovnáva s únosom vojaka Gilada Šalita v roku 2006. Hamas ho zajal na hranici za mierové situácie a držal v Pásme Gazy päť rokov. Až v roku 2011 ho vymenil za viac než 1 000 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Unesený vojak môže byť zajatcom Hamasu

Denník Haarec napísal, že armáda Goldina nepovažuje za uneseného, ale za vojnového zajatca. Podľa Haarecu sa dá očakávať, že vláda aj verejnosť sa teraz zachovajú inak ako v prípade Šalita. Vtedy sa v Izraeli vytvoril veľký tlak na vládu, aby pristúpila na podmienky Hamasu a vydala za Šalita väzňov. Tentoraz sú vraj vláda aj verejnosť za jedno v tom, že by bolo chybou umožniť Hamasu využiť Goldina na vynútenie svojich požiadaviek.

Rastie aj tlak na to, aby OSN vyhlásila Hamas za teroristickú organizáciu. Premiér Benjamin Netanjahu v telefonických rozhovoroch s Kerrym a Pan Ki-munom povedal, že Hamas za akciu zaplatí.

Americký Senát v piatok schválil zákon, ktorý umožní Spojeným štátom uvoľniť 225 miliónov dolárov na financovanie izraelského protiraketového systému Iron Dome. Očakáva sa, že zákon bez problémov prejde aj Snemovňou reprezentantov.

Od začiatku izraelskej ofenzívy 8. júla zahynulo viac ako 1 500 Palestín­čanov, čo je viac ako pri predchádzajúcej izraelskej operácii Liate olovo na prelome rokov 2008 a 2009. Zranených ich bolo zhruba 8 000, informovalo palestínskeho ministerstvo zdravotníctva.

Izrael počas terajších bojov prišiel o 63 vojakov. Palestínske rakety tiež zabili troch civilistov, z ktorých jeden bol thajský poľnohospodársky robotník. Od začiatku operácie vypálili radikáli na územie Izraela už takmer 3 000 rakiet, uviedla izraelská armáda.

Na prímerí sa podľa spoločného vyhlásenia Kerryho a Pan Ki-muna dohodli Izrael a palestínske hnutie Hamas. Obe strany sa tiež mali zísť na rokovania v Káhire o trvalejšom prímerí. Ako opätovné začatie bojov tieto aktivity ovplyvní, nie je jasné. Do Káhiry mal namierené aj Kerryho námestník William Burns a v sobotu tam mala doraziť aj palestínska delegácia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Gaza