Armádou proti ebole. V Sierra Leone je výnimočný stav

Je to veľký boj, v ktorom nemôžeme zlyhať. O šíriacej sa nákaze eboly to povedal Ernest Bai Komora, prezident Sierra Leone.

01.08.2014 07:15
debata

Pre ochorenie, ktoré už od februára v západnej Afrike zabilo takmer 730 ľudí, hlava štátu v krajine vyhlásila výnimočný stav. Ide o najsmrteľnejší prípad prepuknutia choroby v dejinách. Sierra Leone na boj s ebolou povoláva bezpečnostné zložky. Majú sa postarať o karanténu ľudí zasiahnutých ochorením a tiež chrániť zdravotníckych pracovníkov a ľudí z mimovládnych organizácií. Tí sa už viac ráz stali terčom útokov vystrašených obyvateľov.

"Výnimočný stav bude trvať 60 až 90 dní. Výnimočné problémy si vyžadujú výnimočné opatrenie,“ uviedol podľa agentúry Reuters Komora.

Nákaza zatiaľ zasiahla tri krajiny. Guineu, Sierru Leone a Libériu. Jeden muž zomrel v Nigérii. Priletel tam z Libérie. Možnosť ďalšieho šírenie ochorenia tak zamestnáva odborníkov. Libéria zatvorila školy a tiež zvažuje vynútenú karanténu niektorých komunít. Ebola sa prenáša priamym stykom s telesnými tekutinami nakazeného človeka.

Na letiskách vo viacerých krajinách západnej Afriky budú skenery merať pasažierom telesnú teplotu. Toto opatrenie už ohlásili Sierra Leone či Ghana. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ nežiada pozastavenie letov v oblasti. Niektoré africké aerolínie však už zrušili cesty do krajín postihnutých ebolou.

"Rozšírenie nákazy stále pokračuje. V Sierre Leone je vážna situácia. Ďalšie šírenie vírusu do susedných krajín sa nedá vylúčiť,“ uviedol pre Pravdu Daniel Bausch, odborník na infekčné ochorenie z Tulaneovej univerzity v New Orleanse. "Riziko, že ochorenie preskočí do ďalších štátov mimo regiónu, je však malé. Rutinné protiopatrenia a vo všeobecnosti dobrá zdravotnícka infraštruktúra vo väčšine rozvinutých krajín v nich prakticky vylučujú dlhodobejšie šírenie choroby,“ tvrdí Bausch, ktorý práve navštívil Sierru Leone.

Odborníci však zároveň varujú pred podcenením nákazy eboly, ale aj ostanými ochoreniami. "Táto epidémia sa do Európy nedostane. Ale to, ako sa šíri, ako aj počet mŕtvych sú varovaním, že nie sme pripravení na choroby, ktoré by sa sem dostať mohli,“ uviedol pre britský denník Daily Telegraph Alexander van Tulleken z Inštitútu humanitárnych vecí na Fordhamskej univerzite v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Sierra Leone