Le Penová má šancu uspieť v prezidentských voľbách

Šéfka francúzskej nacionalistickej pravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová by najnovšie vyhrala prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku a o najvyšší post by sa stretla s kandidátom tradičnej pravice Nicolasom Sarkozym.

01.08.2014 11:12
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová.
debata (7)

Súčasný ľavicový prezident François Hollande by ako tretí nepostúpil do rozhodujúceho druhého kola. Ukázali to výsledky prieskumu, ktorý vykonal inštitút IFOP pre týždenník Marianne.

Títo politici skončili na troch prvých miestach aj v prvom kole prezidentských volieb v roku 2012. Vtedy ale Le Penová nepostúpila do druhého kola, v ktorom následne vtedajší prezident Sarkozy prehral s Hollandom. Ako by teraz dopadlo predpokladané druhé kolo medzi Le Penovú a Sarkozym autori prieskumu neuvádzajú.

V prvom kole by teraz Hollande dostal 17 percent hlasov, zatiaľ čo Sarkozy 25 a Le Penová 26 percent. Vládna ľavica by teraz podľa ankety do druhého kola nepostúpila, aj keby bol jej kandidátom obľúbený socialistický premiér Manuel Valls alebo jeho minister hospodárstva Arnaud Montebourg.

Prieskum vykonali od 21. do 22. júla na reprezentatívnej vzorke 947 francúzskych obyvateľov, ktorí sú zapísaní na volebných zoznamoch, spresnil IFOP.

Socialista Hollande nesplnil očakávania svojich voličov a jeho popularita v prieskumoch rekordne klesla. Komentáre mu nedávajú veľkú šancu na zisk druhého päťročného mandátu vo voľbách na jar 2017. Sarkozy je u pravicových voličov stále obľúbený a vraj sa túži vrátiť do čela Francúzska, ale jeho ambície ohrozujú problémy s justíciou okolo financovania jeho niekdajšej predvolebnej kampane a ďalších káuz.

Le Penovej sa podarilo od jej nástupu do čela FN v roku 2011 zmenou rétoriky a programu strany presvedčiť mnoho voličov, že sa už nejde o krajne pravicovú stranu, ktorá nemá ďaleko k neonacizmu a antisemitizmu. Prezentuje svoju formáciu ako stranu, ktorá chce predovšetkým chrániť krajinu pred prisťahovalectvom a dopadmi Európskej únie a globalizácie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy #Francois Hollande #Marine Le Penová