Krajinám EÚ vypršala lehota na nominácie komisárov, žien je stále málo

Členským krajinám Európskej únie vo štvrtok vypršala lehota, počas ktorej mali Bruselu oznámiť svojich oficiálnych kandidátov na posty budúcich eurokomisárov.

01.08.2014 14:54
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Šéf eurokomisie Jean-Claude Juncker.
debata

Mená doteraz oznámených kandidátov však vzbudzujú obavy, že formovanie novej exekutívy únie môže nabrať meškanie. Hlavným dôvodom je fakt, že medzi adeptmi na vedúce miesta v EK je napriek želaniu jej šéfa Jeana-Claudea Junckera stále veľmi málo žien a výrazne to nezmenia ani ďalší potvrdení kandidáti. Taliansko mieni vyslať do Bruselu terajšiu šéfku diplomacie Federiku Mogheriniovú, Portugalsko sa zasa rozhodlo pre štátneho tajomníka Carlosa Moedasa.

Juncker dopredu oznámil, že chce, aby aspoň tretinu z jeho 28-člennej komisie tvorili ženy. Jednotlivé štáty mu však zatiaľ nevychádzajú príliš v ústrety, pretože medzi oficiálnymi nominovanými sú zatiaľ len tri ženy: za Česko ministerka pre miestny rozvoj Věra Jourová, za Švédsko doterajšia eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová a za Taliansko ministerka zahraničia Mogheriniová, tá sa bude usilovať o post šéfky diplomacie EÚ.

V dosluhujúcej Barrosovej komisii je teraz deväť žien a slabé ženské zastúpenie môže byť prekážkou aj pre Európsky parlament, ktorý musí zloženie novej EK schváliť. Juncker má ešte mesiac na to, aby sa rozhodol, aké miesta jednotliví kandidáti obsadia, pretože až na summite 30. augusta sa bude rozhodovať o tom, kto nahradí Catherine Ashtonovú vo funkcii šéfa diplomacie. Až od mena jej nástupcu sa vyvinie obsadenie ďalších postov.

O funkciu po Ashtonovej sa už uchádzajú dve krajiny – Poľsko nominovalo svojho ministra zahraničia Radoslawa Sikorského a Taliansko ministerku Mogheriniovú. O tej sa rokovalo už na summite v polovici júla, ale proti jej kandidatúre sa vtedy postavili východoeurópske krajiny, ktorým sa vzhľadom na konflikt na Ukrajine nepáči jej údajne nedostatočne kritický postoj k Rusku.

Podľa serveru EUObserver bude mať Juncker veľmi neľahkú úlohu nielen pre nedostatok ženských kandidátok do komisie, ale aj preto, že krajiny zvedú súboj o niekoľko veľmi žiadaných a vplyvných portfólií ako sú doprava, energetika, priemysel alebo hospodárska súťaž.

Viacero štátov pritom do Bruselu vysiela politické „ťažké váhy“ vrátane bývalých premiérov, čo je prípad Estónska, Fínska a Lotyšska. Z 28 krajín zatiaľ štyri svojho favorita do Európskej komisie ešte neoznámili. Ide o Holandsko, Belgicko, Bulharsko a Dánsko. Slovinsko Junckerovi ponúklo hneď troch možných adeptov, vrátane dosluhujúcej premiérky Alenky Bratušekovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Jean-Claude Juncker