Tunisko uzavrelo hranicu s Líbyou

Tunisko v piatok uzavrelo hlavný hraničný priechod s Líbyou Rás Džadír, ktorý leží necelých 200 kilometrov od Tripolisu.

01.08.2014 18:43
debata (5)

V líbyjskej metropole a na východe pokračujú boje konkurenčných milícií a do bezpečia v susednej krajine sa podľa AP pokúsilo dostať už viac ako 10-tisíc ľudí.

Podľa agentúry Reuters sa tuniskí pohraničníci pred uzavretím hranice pokúsili pomocou varovných výstrelov a slzného plynu rozohnať tisíce utečencov, z ktorých väčšinu vraj tvorili egyptskí robotníci, tí utiekli pred bojmi z Tripolisu.

Podľa tuniských úradov sa Egypťania pokúšali násilím dostať na druhú stranu hranice, hoci nemali potrebné víza. Pri incidente bol údajne zranený jeden tuniský pohraničník. Už vo štvrtok boli pri nepokojoch na hraničnom priechode údajne zabití dvaja Egypťania, ktorých zasiahli strely líbyjských bezpečnostných zložiek.

Líbya zažíva najťažšie obdobie od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Za minulé dva týždne prišlo v tejto krajine podľa agentúry Reuters o život 214 ľudí a takmer 1 000 ich bolo zranených.

V metropole Tripolise a vo východolíbyjskom Benghází ďalej pokračujú boje medzi skupinami milicionárov. Ozbrojenci, ktorí sa podieľali na Kaddáfího zvrhnutí a teraz sa odmietajú podriadiť centrálnej vláde, sa snažia obsadiť a udržať jednotlivé regióny.

V Benghází výbuch otriasol ústredím polície, budova je vraj v troskách. Incident si našťastie nevyžiadal žiadne obete, lebo dom bol od nedávneho ostreľovania zo strany milicionárov prázdny.

Aj napriek zlej bezpečnostnej situácii na východe krajiny sa v sobotu zíde v Tobrúku k svojmu ustanovujúcemu zasadnutiu novozvolený líbyjský parlament. Podľa agentúry DPA je už značná časť z 200 poslancov zvolených v júnových voľbách na mieste.

Situácia v Líbyi sa rýchlo zhoršuje a väčšina krajín z tejto severoafrickej krajiny v minulých dňoch evakuovala svojich občanov i diplomatov. Grécke námorníctvo počas dňa z Líbye evakuovalo 77 svojich občanov a ďalších 109 cudzincov prevažne z európskych krajín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tunisko