Putin v rozhovore s Obamom označil sankcie za kontraproduktívne

Ruský prezident Vladimir Putin označil v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom nedávne rozšírenie západných sankcií proti Rusku za kontraproduktívne.

01.08.2014 20:12 , aktualizované: 20:39
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (81)

Kroky Západu podľa neho poškodzujú medzinárodnú spoluprácu a globálnu stabilitu, uviedla tlačová služba Kremľa. Obama v rozhovore zopakoval „hlboké znepokojenie“ nad podporou, ktorú Moskva poskytuje ukrajinským separatistom, oznámil Biely dom.

„Nehľadiac na existujúce rozdiely v hodnotení viacerých zásadných momentov, zdôraznili obe strany osobitný význam okamžitého a trvalého zastavenia bojových akcií na juhovýchode Ukrajiny a začatie politického rokovania,“ uviedla ruská tlačová služba.

Rozhovor, ktorý sa podľa Kremľa uskutočnil na žiadosť Bieleho domu, bol prvým priamym kontaktom Obamu a Putina po rozšírení západných sankcií.

Podľa Putinovej tlačovej služby sa prezidenti zhodli v názore, že terajší stav rusko-amerických vzťahov nezodpovedá záujmom Moskvy ani Washingtonu. „V tejto súvislosti si vymenili názory na perspektívu rusko-amerického dialógu,“ uvádza sa v správe ruskej tlačovej služby.

Podľa informácie Bieleho domu Obama „zopakoval hlboké znepokojenie z rastúcej podpory Ruska, ktorú poskytuje separatistom na Ukrajine“. Zdôraznil, že dáva prednosť diplomatickému riešeniu krízy.

Debata bola podľa Washingtonu venovaná aj nedávnemu americkému obvineniu, že Rusko porušuje články zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu. Moskva americké výčitky odmieta.

USA poskytne financie ukrajinským pohraničníkom

Telefonický rozhovor prebehol aj na linke medzi Washingtonom a Kyjevom. Viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi oznámil, že USA poskytnú osem miliónov dolárov na účet ukrajinských pohraničníkov, ktorí na východe krajiny čelia tlaku separatistov podporovaných ruskou armádou.

Peniaze majú prispieť na zdokonalenie elektronickej ochrany ukrajinských hraníc a na rozšírenie parku dopravných prostriedkov, vrátane špeciálnych vozidiel a námorných hliadkových lodí. Na nákup zbraní ani munície peniaze určené nie sú, uviedla agentúra.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie