Porošenko chce urýchliť voľby, Krymu sa vzdať nehodlá

Hlavné ukrajinské politické strany sa dohodli na usporiadaní predčasných parlamentných volieb a dekrét o rozpustení snemovne bude podpísaný hneď po schválení príslušného zákona o zmene dátumu volieb. V rozhovore pre ukrajinské televízne stanice to v piatok vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Nemáme čas na rozcvičky," poznamenal.

01.08.2014 20:25 , aktualizované: 21:22
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (68)

Porošenko upozornil, že terajší ukrajinský volebný zákon „nie je dokonalý“, ale jeho podoba nemôže byť dôvodom na odklad hlasovania. Bezprostredne po svojom májovom zvolení za prezidenta sa zaviazal, že sa bude usilovať o vypísanie volieb do konca októbra tohto roka. V riadnom termíne by sa mali konať až v roku 2017.

Podľa piatkových správ ukrajinských médií sa parlamentné strany dohodli na skrátení volebnej kampane zo zákonom stanovených 60 dní na 45. Ústredná volebná komisia sa od tejto dohody dištancovala s tým, že zodpovednú prípravu hlasovania v takom krátkom časovom úseku nezvládne.

„Na rozhovory nemáme čas,“ odmietol v televíznom rozhovore Porošenko návrhy na odklad. „Voľby sa musia uskutočniť za každého počasia.“ Po voľbách ako prezident verí, že sa do čela krajiny postavia úplne noví ľudia a v parlamente vznikne „proeurópska, protikorupčná, proukrajinská, mohutná, efektívna a transparentná“ vládna väčšina“.

Značnú pozornosť venovala hlava štátu otázke anektovaného Krymu a vzťahom s Ruskom. Polostrova sa podľa prezidenta Ukrajina nevzdá za žiadnu cenu. „Krym nie je na predaj. Nie je možné pripustiť, že Ukrajina dostane nejaké peniaze a Krymu sa vzdá. Toho sa nedočkáte, ukrajinská krajina nie je na predaj a bodka,“ vyhlásil Porošenko v reakcii na mediálne špekulácie o tajnom nemecko-ruskom pláne o riešení osude anektovaného Krymu.

Podľa tohto plánu, o ktorom vo štvrtok informoval britský denník The Independent, by mal Porošenko uznať anexiu výmenou za stabilizáciu ekonomiky.

Kompenzáciu za majetok, ktorý na Kryme padol do rúk Moskvy, prezident ale neodmieta a bude ju požadovať. Ide podľa Porošenka hlavne o zhabanú vojenskú výzbroj ukrajinskej armády a niekoľko podnikov, najmä ťažobnú spoločnosť Černomornaftogaz. „Bola to úplne obyčajná krádež,“ povedal Porošenko televíznym divákom.

Ukrajinskí povstalci vraj znova odpálili raketu z batérie Buk

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny počas dňa opäť odpálili raketu z batérie Buk, teda zo zbrane rovnakého typu, ktorá pravdepodobne pred dvoma týždňami zničila civilné lietadlo malajzijských aerolínií.

V ukrajinskej televízii Espreso to povedal hovorca ukrajinského ministerstva obrany Vladislav Selezňov. Vzbúrenci podľa neho raketou zasiahli ukrajinské bezpilotné lietadlo.

„Je to dôkaz, že batérie Buk sú naozaj vo výzbroji separatistov,“ uviedol Selezňov. Ukrajinský aparát podľa neho na východe Ukrajiny plnil výzvedné úlohy a mapoval postavenie prostriedkov protivzdušnej obrany povstalcov.

„Svoju úlohu splnil. Dozvedeli sme sa mnohé o postavení teroristov a ich zbrojných systémov. Pri návrate bol ale zasiahnutý raketou, odpálenou z batérie Buk,“ uviedol hovorca a dodal, že práve z takejto zbrane bol zostrelený malajzijský Boeing 777.

Podľa vojenských expertov má protilietadlové batérie Buk vo výzbroji ruská aj ukrajinská armáda. Kyjev tvrdí, že v čase útoku na malajzijský lietadlo v kritickej oblasti tieto zbrane nemal. Zodpovednosť za zostrelenie malajzijského lietadla odmieta aj Moskva.

Podľa amerických spravodajských služieb je pravdepodobné, že zbraň sa dostala do rúk vzbúrencov, ktorí lietadlo zostrelili omylom.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Petro Porošenko