V Gaze zahynuli desiatky Palestínčanov

Takmer päť desiatok ľudí prišlo v noci o život pri izraelských leteckých útokoch v meste Rafah a na iných miestach v palestínskom Pásme Gazy. Uvádzajú to podľa BBC palestínski záchranári.

02.08.2014 07:19 , aktualizované: 17:05
Pásmo Gazy, Izrael Foto: ,
Dym stúpa nad centrom palestínskeho mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Izrael v piatok obnovil operáciu v Gaze.
debata (8)

Neďaleko Rafahu v piatok zmizol izraelský vojak. Podľa Izraela padol do rúk palestínskeho Hamasu. Ozbrojené krídlo tohto radikálneho hnutia ale uviedlo, že nemá žiadne informácie, kde by sa vojak mohol nachádzať. Dvadsaťtriročný muž vraj mohol byť zabitý pri útoku zo zálohy. Izraelská armáda v sobotu tiež povolila tisícom obyvateľov mesta Bajt Lahij na severe Pásma Gazy, aby sa vrátili do svojich domovov.

Počas dňa bolo podľa záchranárov v priebehu niekoľkých atakov izraelského letectva v Rafahu zabitých 29 ľudí. Pätnásť z nich vraj bolo členmi jednej rodiny, ktorej dom zničili. Medzi mŕtvymi je údajne aj päť detí. Ďalších Palestínčanov vraj zabili v meste Gaza.

Brigády Kásam, ktoré sú ozbrojeným krídlom Hamasu, v noci uviedli, že nemajú kontakt so skupinou ozbrojencov, ktorí v ​​oblasti Rafahu pôsobia, a obávajú sa, že všetci sú zabití. „Stratili sme kontakt so skupinou bojovníkov, ktorí sa zúčastnili na útoku zo zálohy, a myslíme si, že boli všetci zabití počas (izraelského) bombardovania. Ak sa im podarilo vojaka v boji zajať, domnievame sa, že ho tiež zabili v tomto incidente,“ píše sa podľa agentúry Reuters vo vyhlásení.

Podľa izraelských médií došlo v piatok k únosu zhruba hodinu a pol po začiatku pôvodne plánovaného trojdňového prímeria medzi Izraelom a Hamasom. Podľa brigád Kásam sa ale strety v oblasti Rafahu odohrali o 7:00 miestneho času (6:00 SELČ), teda hodinu pred tým, ako sa humanitárne prímerie začalo o ôsmej hodine ráno (7:00 SELČ) a platilo len dve hodiny.

Americký prezident Barack Obama vyzval Hamas na okamžité a bezpodmienečné prepustenie údajne uneseného vojaka. Ešte predtým požiadal minister zahraničia John Kerry Turecko a Katar, aby využili svoj vplyv na Hamas a vyrokovali prepustenie Izraelitov. V piatok americký Kongres schválil finančnú podporu izraelského protiraketového systému Iron Dome, a to vo výške 225 miliónov dolárov.

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí v sobotu vyhlásil, že návrh prímeria, ktorý predniesla jeho krajina, je jedinou reálnou šancou, ako zastaviť izraelsko-palestínsky konflikt v Pásme Gazy. „Ak budeme strácať čas, situácia sa len skomplikuje,“ povedal Sísí. Egyptský návrh prímeria z minulého týždňa radikálne palestínske hnutie Hamas odmietlo.

Aj napriek tomu by mala do Káhiry pricestovať palestínska delegácia zložená z členov Organizácie pre oslobodenie Palestíny a exilových členov Hamasu, ktorá chce o prímerí rokovať. Zástupcovia Hamasu z Pásma Gazy sa na rozhodovaní nezúčastňujú. Kvôli údajnému únosu svojho vojaka zástupcov do Egypta nevyšle ani Izrael. Ten po skončení rokovania bezpečnostného kabinetu vyhlásil, že skôr ako dohody o prímerí pripadá do úvahy jednostranné ukončenie operácie a stiahnutie izraelských vojsk z Pásma Gazy.

Od začiatku izraelskej ofenzívy 8. júla zahynulo podľa palestínskych záchranárov viac ako 1 650 Palestín­čanov, väčšinou civilistov, a ďalších približne 8 900 bolo zranených. Izrael počas terajších bojov prišiel o 63 vojakov a ďalších viac ako 400 sa zranilo. Palestínske rakety zabili troch civilistov, z ktorých jeden bol Thajčan.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Gaza