Bengázi je rozbuškou krízy

Líbya čelí najťažším bojom od zvrhnutia plukovníka Muammara Kaddáfího v roku 2011. Až šesťtisíc Líbyjčanov opúšťa denne vlasť v snahe uniknúť pred zúriacimi bojmi hlavne medzi znepriateleným príslušníkmi milícií.

02.08.2014 07:45
Líbya, utečenci Foto: ,
Až šesťtisíc Líbyjčanov denne uteká pred občianskou vojnou. Na snímke hraničný priechod Ras Ajdír na hranici s Tuniskom.
debata (3)

Za kratší koniec už viac ako dva týždne ťahajú vládne jednotky. Streľba sa ozýva nielen v Tripolise, kde napríklad na medzinárodnom letisku zničili ozbrojenci až 90 percent lietadiel, ale aj vo východolíbyjskom Bengázi, druhom najväčšom meste krajiny, ktoré už kontrolujú odporcovia vlády.

Konkrétne skupina islamských radikálov známa ako Ansar aš-Šaríja. Nie je pritom vylúčené, že po páde Bengázi bude ďalším cieľom odporcov vlády v Tripolise historická oblasť Kyrenaika bohatá na kvalitnú ropu.

Práve v Bengázi sa začal koniec vlády Kaddáfího. Podľa viacerých pozorovateľov aj tentoraz sa scenár opakuje, ale jeho následky môžu byť ešte krutejšie. Krajinu už opustili občania väčšiny štátov vrátane tých, ktoré stáli za aktívnym zvrhnutím Kaddáfího a pokusom o „importovanie“ demokracie. Z Líbye odišli aj občania krajín, ktoré len tak mlčky verili, že po prevrate nastanú pre Líbyjčanov lepšie časy.

Slovensko nemá z bezpečnostných dôvodov v krajine diplomatov od februára 2011. Ešte do konca júla sa našinec mohol v prípade potreby obrátiť na český zastupiteľský úrad v Tripolise. Vo štvrtok však jeho diplomatov prepravili vojenským špeciálom späť do Prahy.

„V súvislosti s napätou situáciu v Líbyi už dlhšie odporúčame našim občanom, aby do krajiny necestovali. Ak sa ale predsa len v nej ocitnú, tak v prípade potreby sa môžu obrátiť na náš najbližší zastupiteľský úrad, ktorý je v egyptskej Káhire,“ pripomenul pre Pravdu Peter Susko, riaditeľ tlačového odboru na slovenskom ministerstve zahraničia.

Záujemcovia môžu telefonovať na telefónne čísla 00202/33357544, 002/0122171845 alebo sa obrátiť na Stredisko MZV SR pre pomoc a služby občanom 004212/59785978.

Dnes sme podľa viacerých pozorovateľov v Líbyi svedkami chaosu vedúceho k „somalizácii“. V rámci nej prehráva nielen dočasná vláda v Tripolise, ale napríklad aj ďalšia ústredná postava terajšej krízy, ktorou je generál Chalifa Haftarah. Pôvodne sa preslávil bojmi s Kaddáfiho armádou a neskôr vyhlásením vojny dočasnej vláde.

V máji zase spustil operáciu Za dôstojnosť Líbye namierenú proti zoskupeniam islamských radikálov, ktorým vyčítal práve podporu kabinetu v Tripolise. Vzburu začal generál v Bengházi na pozadí hesiel o „obrane svetskej Líbye“. Ibaže zatiaľ čo sa v boji s umiernenými moslimami Haftarahovi darilo, radikáli z Ansar aš-Šaríja sú doteraz nad jeho sily. Podľa viacerých agentúr sa ale generál nevzdáva. Napriek doterajším neúspechom sľubuje islamským radikálom „veľa nepríjemných prekvapení“ pričom vláda v Tripolise je už mimo hry.

„Líbya je dnes rozdelená na oblasti, ktoré kontrolujú jednotlivé kmene a islamské ozbrojené skupiny. Zbraní majú nadostač. Veď pochádzajú z bohatých zásielok Západu, ktorými im pomáhal zvrhnúť Kaddáfího režim,“ pripomenul pre moskovské FM Radio aj politológ Andrej Popov. Navyše odporcovia vlády v Tripolise sa neskôr dostali k zbraniam aj z vojenských skladov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Benghází