Kto má plán, ako vyriešiť Ukrajinu?

Krym za plyn a dobré vzťahy s Ruskom. Žiadne členstvo v NATO pre Kyjev. Tak znie v krátkosti plán, ktorý sa podľa denníka Independent rodil medzi Nemeckom a Ruskom pred zostrelením malajzijského boeingu v júli.

02.08.2014 07:50
debata (46)

Noviny sa odvolávajú na viaceré zdroje. Tvrdia, že plán mal vyriešiť krízu na Ukrajine, rokovanie o ňom zastavila katastrofa lietadla, ale vraj sa k nemu dá vrátiť. Boeing pravdepodobne zostrelili proruskí separatisti, tí vinu odmietajú.

Berlín existenciu plánu okamžite poprel, ale viacerí pozorovatelia naznačujú, že môže ísť o pokusný balónik, ako by na takýto pokus reagovali zainteresované strany. Denník Independet vlastní ruský multimilionár Alexander Lebedev, ktorý v minulosti pracoval pre sovietsku KGB. Tak ako ruský prezident Vladimir Putin.

Juliane Fürstová, odborníčka na postsovietsky priestor z Bristolskej univerzity, tiež pripomína, že Nemecko chýry o podobnom pláne vyvrátilo. "Počula som však už podobnú šuškandu cez iné kanály. Vyzerá to tak, že by to mohol byť plán niektorých na Západ orientovaných ruských oligarchov, ktorí si myslia, že Putin by to mohol akceptovať. Je to mimoriadne pragmatický pokus, ale rovnako je plný nebezpečných problémov,“ povedala Fürstová pre Pravdu.

Bez ohľadu na to, či je plán skutočný, alebo nie, podľa Boba Loa, experta na medzinárodné vzťahy, by sa mohol zdať niektorým európskym krajinám príťažlivý. Odborník, ktorý pracoval aj ako austrálsky diplomat v Moskve, si myslí, že mnohé štáty EÚ sa v prvom rade túžia s Kremľom dohodnúť. Hoci únia práve pritvrdila sankcie proti Rusku.

"Väčšina európskych štátov vrátane viacerých veľkých členov únie sa o Ukrajinu nezaujíma. Americký prezident Barack Obama je na tom rovnako. Chcú len, aby táto kríza zmizla. Všetci tiež vedia, že v najbližšej budúcnosti bude Krym ruský. Je však zložité, aby to niekto priamo povedal,“ uviedol pre Pravdu Lo. "Európania chcú dohodu, ale zase nemôžu súhlasiť s niečím, čo by vyzeralo ako odmena pre Putina. Ten na druhej strane potrebuje niečo pre ruskú verejnosť, aby ho tá nevnímala ako porazeného.“

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Ukrajina