Cameron: NATO sa musí zmeniť, aby lepšie odrazilo ruskú hrozbu

Severoatlantická aliancia (NATO) sa musí zmeniť, aby dokázala lepšie brániť svojich členov pred prípadnou ruskou vojenskou hrozbou. Tvrdí to David Cameron.

02.08.2014 08:46
Normandia, Deň D, Francúzsko, 2. svetová vojna,... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a britský premiér David Cameron sa stretli 5. júna na Letisku Charlesa De Gaulla v Paríži.
debata (59)

V liste lídrom členských štátov aliancie a jej generálnemu tajomníkovi Andersovi Fogh Rasmussenovi to napísal britský premiér David Cameron. NATO podľa neho pre ukrajinskú krízu musí opätovne zvážiť svoje vzťahy s Moskvou.

Britský premiér je usporiadateľom nadchádzajúceho summitu NATO, ktorý sa uskutoční v septembri vo Walese. Cameron uviedol, že stretnutie využije na to, aby blok 28 členských štátov prinútil k prehodnoteniu dlhodobých vzťahov s Ruskom tak, aby odrážali skutočnosť, že Moskva v aliancii vidí protivníka.

NATO na protest proti ruskej anexii ukrajinského Krymu rozhodlo v apríli pozastaviť všetku praktickú dvojstrannú civilnú aj vojenskú spoluprácu s Ruskom. Netýka sa to však vzájomných kontaktov na veľvyslaneckej a vyššej úrovni a Cameron v liste podotkol, že aliancia musí ísť ďalej, citovala z listu agentúra Reuters.

„Po šiestich mesiacoch ukrajinskej krízy sa musíme dohodnúť na dlhodobých opatreniach, na posilnení našej schopnosti rýchlo reagovať na akúkoľvek hrozbu,“ píše sa okrem iného v liste, ktorý zverejnil Cameronov úrad.

Na nutnosť radikálnej reformy NATO prednedávnom upozornil vplyvný branný výbor Dolnej snemovne britského parlamentu. Podľa neho je aliancia zle pripravená na prípadný útok Ruska proti niektorému členovi NATO. Riziko konvenčného vojenského útoku je vraj stále malé, existujú však nové hrozby ako počítačové útoky a použitie mimovládnych milícií.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #NATO #David Cameron #Ukrajina