Popravil figuríny izraelských lídrov, vyšetruje ho maďarská prokuratúra

Starosta mesta Érpatak na severovýchode Maďarska počas sobotňajšej manifestácie symbolicky zavesil na šibenicu figuríny predstavujúce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a niekdajšieho prezidenta Šimona Peresa.

06.08.2014 09:20
debata (41)

Teraz kvôli tomu začala predáka mesta Mihályho Zoltána Orosza, ktorý má väzby na krajne pravicové parlamentné Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), vyšetrovať prokuratúra, napísala agentúra DPA.

Orosz novinárom k incidentu povedal, že „židovský štát teroru“ sa pokúša vyhladiť Palestínčanov a že on sám je proti „snahám židoslobodomurárov ovládnuť svet.“

Proti symbolickej poprave protestovalo izraelské veľvyslanectvo v Maďarsku, ktoré udalosť označilo za neprijateľný prejav antisemitizmu a vyzývanie na vraždu. „Bola prekročená veľmi nebezpečná hranica,“ uviedlo veľvyslanectvo.

Na kritiku v utorok zareagovala maďarská prokuratúra, ktorá Orosza začala vyšetrovať. Médiá však maďarským úradom vytýkajú, že začali konať až po izraelskom proteste. Kritiku voči Oroszovi vyslovilo aj maďarské ministerstvo zahraničia.

Vláda premiéra Viktora Orbána, ktorého Maďarský občiansky zväz (Fidesz) sa v parlamente opiera o pohodlnú ústavnú väčšinu, čelí z radov opozície i zo zahraničia kritike, že sa od pravicových radikálov nedostatočne dištancuje.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Šimon Peres #Benjamin Netanjahu #Jobbik