NATO varuje pred ruským vpádom na Ukrajinu

Ruská armáda na západnej hranici sústredila jednotky o sile 20-tisíc mužov a hrozí nebezpečenstvo, že ich vyšle na Ukrajinu pod zámienkou humanitárnej alebo mierovej misie. Uviedla to v stredu vo vyhlásení zverejnenom v Bruseli hovorkyňa aliancie Oana Lungescuová.

06.08.2014 13:47
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Ozbrojený proruský separatista na kontrolnom stanovišti v ukrajinskom meste Doneck.
debata

Na nebezpečenstvo ruskej intervencie upozornil aj poľský premiér Donald Tusk a minister zahraničia Radoslaw Sikorski.

„Nehodláme hádať, čo má Rusko v úmysle,“ povedala novinárom hovorkyňa NATO. „Vidíme však, čo Rusko skutočne robí, a to nás veľmi znepokojuje. Rusko sústredilo na východných ukrajinských hraniciach asi 20-tosíc na boj pripravených vojakov,“ vyhlásila Longescuová.

Podľa starších informácií NATO, zverejnených v júli, udržiavala ruská armáda v pohraničných oblastiach asi 10-tisíc až 12-tisíc mužov. Ukrajinské údaje hovorili až o štvornásobku.

„Posilňovanie ruskej armády situáciu vyostruje a podkopáva snahy o nájdenie diplomatickej cesty k riešeniu krízy. Situácia je nebezpečná,“ varovala hovorkyňa NATO. Vo vyhlásení dodala, že Moskva môže ukrajinský konflikt „využiť ako zámienku na začatie humanitárne alebo mierovej misie“ a vpádu vojsk na ukrajinský Donbas.

Rusko obvinilo Ukrajinu z použitia fosforových bômb

Obavy Západu zvyšujú stále intenzívnejšie ruské varovanie pred rozsahom humanitárnej krízy na východe Ukrajiny, ktorá sa podľa Moskvy blíži katastrofe. Rusko navyše obvinilo ukrajinskú armádu z používania zakázaných zbraní v boji proti proruským radikálom. Kyjev vraj proti civilnému obyvateľstvu v Doneckej oblasti použil fosforové bomby.

Ukrajina ruské obvinenia rozhodne odmieta. Obviňuje naopak Moskvu z vojenskej podpory separatistov a z nepriameho podielu na zostrelenie malajzijského lietadla, na palube ktorého v polovici júla zahynulo bezmála 300 ľudí.

Kríza na Ukrajine. Čítajte všetky články.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina