V Kyjeve prepukli nepokoje, ukrajinská armáda ostreľovala Doneck

Ukrajinská armáda vo štvrtok dopoludnia podnikla masívny delostrelecký útok na centrum Donecka, na mieste je údajne mnoho mŕtvych a zranených.

07.08.2014 11:44 , aktualizované: 17:15
Ukrajina, Kyjev, Majdan Foto: ,
Na kyjevskom Majdane sa po dlhšom čase opäť rozpútali nepokoje.
debata (489)

Oznámili to s odvolaním sa na očitých svedkov ruské a ukrajinské médiá. Podľa serveru Cenzor je časť centra poškodená.

Podľa ruských novinárov delostrelecké granáty explodovali v centre Donecka neďaleko stomatologickej kliniky a transfúznej stanice. Paľba je údajne vedená z priestoru, kde operujú jednotky ukrajinskej Národnej gardy.

V susedstve oboch zdravotníckych zariadení sa nachádza bývalé sídlo „pobočky“ ukrajinskej tajnej služby SBU, ktorú si povstalci po ovládnutí Donecka vybrali ako miesto svojho hlavného štábu.

Aktivisti a špeciálne ukrajinské jednotky sa...
Aktivisti kričia na ukrajinské jednotky na...
+9Aktivista na Majdane.

Na mieste je podľa ukrajinských i ruských zdrojov mnoho ranených i mŕtvych. Delostrelecký granát údajne dopadol aj do doneckého obchodného centra, údaje o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa serveru Cenzor ostreľovanie zasiahlo tri obytné domy a trolejbusové depo, kde bolo poškodených tridsať vozidiel. Zranených bolo niekoľko zamestnancov doneckých komunálnych služieb, ktorí v ​​priestore dopadu granátov kosili trávu.

Okolo poludnia bolo podľa agentúry Unian ostreľovanie obnovené, explózie sa vraj ozývajú prakticky z celého mesta. Obyvateľstvo radnica vyzvala k úteku do krytov a naliehavo ľuďom odporučila, aby nevychádzali na ulicu.

Ukrajinská armáda obnoví boje na mieste pádu boenigu

Na mieste pádu malajzijského lietadla, ktoré sa v polovici júla zrútilo nad východnou Ukrajinou po zásahu raketou, ukrajinská armáda obnoví bojové operácie. Oznámila to agentúra Unian s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie ukrajinskej vlády. Boje budú údajne trvať až do „začatia druhej fázy vyšetrovania“.

Holandský premiér Mark Rutte dal v stredu pokyn na pozastavenie pátrania po zostávajúcich pozostatkoch obetí havarovaného malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Rutte podľa agentúry AP povedal, že pokračovanie v hľadaní je príliš nebezpečné. V blízkosti trosiek lietadla totiž pokračujú boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami.

Velenie ukrajinskej armády vo štvrtok potvrdilo, že v Donecku aj v Luhansku sa začala ofenzíva. Hovorca Andrij Lysenko povedal, že boje sa odohrávajú na predmestí oboch miest. Ich stred vraj ukrajinské jednotky neostreľujú. „Z ťažkých diel ani lietadiel mestá neostreľujeme. Vzdušné sily ničia kolóny nepriateľských vozidiel, to je teraz ich hlavná úloha,“ povedal Lysenko.

Okolo poludnia bolo podľa agentúry Unian ostreľovanie obnovené, explózie sa vraj ozývajú prakticky z celého mesta. Obyvateľstvo radnica vyzvala k úteku do krytov a naliehavo ľuďom odporučila, aby nevychádzali na ulicu.

Z postu šéfa vplyvnej Rady národnej bezpečnosti a obrany vo štvrtok bez udania dôvodu odstúpil Andrij Parubij, jeden z hlavných vodcov prozápadného povstania, ktoré vo februári zmietlo režim prezidenta Viktora Janukovyča. Prezident Petro Porošenko jeho rezignáciu prijal s tým, že Parubij ďalej zostáva členom prezidentského politického tímu.

V Kyjeve prepukli nepokoje, radnica chce zbúrať barikády

V ukrajinskom hlavnom meste vo štvrtok prepukli nepokoje vyvolané snahou radnice rozobrať barikády na centrálnom námestí Nezávislosti.

Podľa kyjevských médií je centrum metropoly zahalené hustým dymom z horiacich pneumatík a provizórnych stanov, davy rozhorčených ľudí útočia na policajtov palicami a zápalnými fľašami. Likvidovať požiar a zastaviť odpor aktivistov sa zatiaľ polícii nedarí.

Barikády chrániace kyjevský „Majdan“ vyrástli v centre už koncom minulého roka, ale po prevrate a februárovom úteku bývalého prezidenta Viktora Janukovyča podľa mnohých obyvateľov mesta stratili zmysel. Centrum mesta sa postupne stalo turistickou atrakciou a podľa kritikov aj miestom distribúcie drog a prostitúcie. Kyjevčania sa stredu metropoly skôr vyhýbajú.

Starosta Vitalij Kličko podpísal príkaz na likvidáciu barikád už v máji, ale k silovej akcii sa strážcovia poriadku zatiaľ neodhodlali. Podľa starostu by barikády mali z centra mesta zmiznúť pred Sviatkom nezávislosti 24. augusta, keď sa tu má konať veľká vojenská prehliadka.

Podľa kyjevských novinárov vo štvrtok policajti neďaleko Námestia nezávislosti objavili automobil so zbraňami. Zatiaľ nie je jasné, komu mali byť určené. Agentúra Unian oznámila, že niekoľko policajtov bolo zranených dlažobnými kockami, ktoré obrancovia Majdanu hádžu na postupujúci kordón. Dym prenikol do staníc metra, doprava cestujúcich musela byť v centre prerušená.

Obyvatelia Donecka si prezerajú trosky... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukraina, Doneck, Rusko, boj, vojna Obyvatelia Donecka si prezerajú trosky centrálneho trhoviska, ktoré sa stalo jedným z cieľov predošlého nočného ostreľovania vládnymi jednotkami.

Ostreľovanie Donecka si vraj vyžiadalo troch mŕtvych

Troch mŕtvych a päť zranených si údajne vyžiadalo nočné ostreľovanie východoukrajinského Donecka.

Podľa agentúry AP to tvrdí tamojšia radnica, ktorú ovládajú proruskí separatisti. Ukrajinské vládne sily v posledných dňoch zintenzívnili tlak na veľkomesto.

Vedenie mesta vo štvrtok uviedlo, že ostreľovanie zničilo niekoľko obytných budov vo štvrti, ktorá sa nachádza asi sedem kilometrov od centrálneho doneckého námestia.

Zatiaľ čo vzbúrenci sa snažia odraziť postup ukrajinských síl, rastú aj obavy z ruskej intervencie na východe Ukrajiny. Západ tvrdí, že Rusko hromadí vojakov pozdĺž svojej hranice s Ukrajinou. Moskva posilňovanie svojej vojenskej prítomnosti v oblasti popiera.

Rasmussen rokoval v Kyjeve o podpore ukrajinskej armády

O vojenskej podpore, ktorú poskytne Severoatlantická aliancia (NATO) ukrajinskej armáde, vo štvrtok v Kyjeve rokoval s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. Podľa tlačovej správy ukrajinskej vlády bol rozhovor venovaný budúcemu zvláštnemu fondu, z ktorého má aliancia financovať posilnenie ukrajinskej obranyschopnosti.

Prostriedky budú podľa Rasmussena vynaložené na podporu armádneho veliteľského a kontrolného systému, na zdokonalenie komunikácie a ochranu pred kybernetickými útokmi. Finančne prispieť chce aliancia aj na sociálne zabezpečenie ukrajinských veteránov. Podľa agentúry Reuters je nepravdepodobné, že by sa finančná pomoc NATO mohla týkať dodávok zbraní.

Jaceňuk podľa ukrajinskej agentúry Unian poďakoval Rasmussenovi za zásadové stanovisko aliancie v ukrajinskej kríze. Obaja predstavitelia rokovali o vývoji konfliktu na východe Ukrajiny v súvislosti s pripravovaným aliančným summitom, ktorý sa zíde začiatkom septembra vo Veľkej Británii.

Kríza na Ukrajine. Čítajte všetky články.

489 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina