Záznam zvuku zo zrúteného alžírskeho lietadla je nepoužiteľný

Vyšetrovatelia nehody lietadla alžírskych aeroliniek, ktoré sa pred dvoma týždňami so 116 pasažiermi na palube zrútilo nad Mali, nebudú mať k dispozícii zvukový záznam z kokpitu. Informovala o tom agentúra AFP. Páska, na ktorej je nahraná konverzácie pilotov, je údajne poškodená a nie je možné ju opraviť.

07.08.2014 16:40
lietadlo, Mali, Alžírsko, trosky, nehoda,... Foto:
Miesto pádu alžírskeho lietadla.
debata (4)

Šéf vyšetrovateľov Rémi Jouty vo štvrtok novinárom oznámil, že osemnásť rokov starý stroj MD-83 španielskej spoločnosti Swiftair zaznamenával na rozdiel od súčasných digitálnych prístrojov zvuk na magnetickú pásku. Tá je však podľa neho „nepoužiteľná“. Poškodenú pásku sa vyšetrovatelia údajne pokúsili opraviť, ale neúspešne. Záznam vraj však nebol zničený následkom pádu lietadla. Nahrávacie zariadenie nefungovalo podľa prvých výsledkov vyšetrovania pravdepodobne už pred nehodou a to vinou technickej chyby.

Lietadlo na linke AH5017 z Ouagadougou do Alžíra sa 24. júla zrútilo necelú hodinu po štarte. Jeho trosky sa našli neďaleko stredomalijského mesta Gossi. Podľa francúzskych úradov stálo za zrútením lietadla s najväčšou pravdepodobnosťou zlé počasie, vyšetrovatelia však zatiaľ nevylúčili ani ďalšie možné príčiny.

Okrem 54 Francúzov bolo medzi obeťami aj 23 občanov Burkiny Faso a občania ďalších štátov, okrem iného Alžírska, Luxemburska, Nemecka a Kanady. Prvú predbežnú správu vyšetrovatelia údajne zverejnia v polovici septembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #nehoda #Mali #Alžírsko #Swiftair #záznam #letecká havária