Princ William bude lietať s vrtuľníkom záchrannej služby

Britský princ William bude od jari pracovať ako pilot vrtuľníka leteckej záchrannej služby. Podľa stanice BBC to vo štvrtok oznámila kráľovská rodina. Vojvoda z Cambridge, ktorý slúžil ako prieskumný pilot britského letectva, bude pre ambulanciu lietať pri denných aj nočných smenách v rámci bežného pracovného pomeru.

07.08.2014 17:20
Princ William, Británia, vrtuľník, pilot Foto: ,
Princ William bude lietať so záchranárskym vrtuľníkom.
debata (2)

Tridsaťdvaročný William bude pracovať vo Východoanglickej leteckej ambulancii (EAAA), charitatívnej organizácie zamestnávajúcej šesť pilotov a prevádzkujúcej dva vrtuľníky. „Vojvoda v tom vidí skutočnú formu verejnej služby, pomoc ľuďom v najťažších chvíľach,“ uviedol hovorca Kensingtonského paláca, oficiálneho sídla princa a jeho rodiny.

Hlavnou náplňou jeho práce bude lietanie s tímom záchranárov k prípadom vyžadujúcim rýchly zásah, od dopravných nehôd po infarkty. Spočiatku mu pripadne rola pomocného pilota, neskôr sa má stať náčelníkom vrtuľníka. Svoju základňu bude mať na letisku v Cambridge, odkiaľ lieta záchranka k prípadom v grófstvach Cambridgeshire, Norfolk, Suffolk a Bedfordshire. Všetky peniaze, ktoré na jeho konto pôjdu z platu pilota, venuje na charitu.

Princ William ako pilot helikoptéry. Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Princ William, Británia, vrtuľník, pilot Princ William ako pilot helikoptéry.

William strávil posledné tri roky svojej sedemročnej armádnej služby ako pilot prieskumného a záchranného vrtuľníka na základni kráľovského letectva RAF v západnom Walese, kde skončil vlani v septembri. Zúčastnil sa na asi 150 akciách a nalietal vyše 1 300 letových hodín. Začiatkom roka 2012 strávil šesť týždňov na politicky citlivej vojenskej misii na Falklandských ostrovoch v období zvýšeného napätia medzi Argentínou a Britániou.

Civilná záchranka princov krok víta, skúsenosti vojenského pilota sa mu vraj budú hodiť. „V porovnaní s jeho rolou pilota prieskumného a záchranného vrtuľníka sa môže stretávať s väčším počtom zranených pacientov, ako bol zvyknutý, ale som si istý, že sa tomu veľmi dobre prispôsobí,“ uviedol šéf lekárov EAAA Alistair Wilson. Aby získal pilotnú licenciu pre lety so záchrankou, bude William musieť najprv absolvovať päťmesačný výcvik nasledovaný sériou 14 skúšok a letovým testom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #vrtuľníky #záchranár