Donecký 'premiér' Borodaj sa vzdal funkcie, bude poradcom

Vodca doneckých separatistov Alexandr Borodaj vo štvrtok na tlačovej konferencii v Donecku oznámil svoju rezignáciu. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky vraj z funkcie odchádza na vlastnú žiadosť, za svojho nástupcu odporúča povstaleckého veliteľa Alexandra Zacharčenka.

07.08.2014 18:10
Ukraina, Doneck Foto: ,
Vlajky Doneckej republiky
debata (26)

Borodaj, ktorý má ruský pas a narodil sa v Moskve, bol v posledných týždňoch hlavnou tvárou doneckých vzbúrencov. Špekulácie o konci jeho politickej kariéry sa objavili už koncom júla, keď nečakane odišiel do Moskvy. Jeho kolegovia ho vraj už odpísali, potom sa však po niekoľkých dňoch rovnako nečakane vrátil späť do Donecka.

Dôvod svojej demisie Borodaj novinárom nevysvetlil. Podľa informovaných zdrojov agentúry AP sa ale povstalecké vedenie rozhodlo postupne nahrádzať rodených Rusov poľnými veliteľmi z radov Ukrajincov. „Ľudová republika“ tak vraj chce podporiť bojovú morálku vzbúrencov, ktorí sú už niekoľko týždňov pod silným tlakom ukrajinskej armády a strácajú pozície.

Borodajov údajný nástupca Zacharčenko je podľa ukrajinských médií „veteránom“ protiukrajinského odboja. Bol vraj medzi prvými, ktorí v marci obsadili sídlo gubernátora v Donecku. Práve táto akcia potom vyústila do proruského povstania, pri ktorom sa separatisti zmocnili celého mesta. Borodaj vo štvrtok vyhlásil, že z práce v povstaleckom vedení neodstupuje, bude vraj Zacharčenkovým poradcom.

Povstalecké vedenie už v júli opustil Denis Pušilin, šéf doneckého „Najvyššieho sovietu“. Rus Pušilin sa vzdal svojej funkcie údajne z osobných dôvodov a žije v Moskve.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine