Prímerie Izraela a Hamasu sa skončilo paľbou z Gazy

Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, nepredĺži trojdňové prímerie s Izraelom, pretože ten odmietol pristúpiť na jeho požiadavky. Oznámili to podľa agentúry AFP vyjednávači Hamasu v Káhire, kde sa za egyptského sprostredkovania viedli rokovania oboch strán.

08.08.2014 07:30 , aktualizované: 13:00
Izrael, pásmo Gazy, Hamas, Palestína, Foto: ,
Palestínčania si zažatými sviečkami, ktoré vytvárajú nápis Gaza, uctili pamiatku obetí izraelských náletov.
debata (4)

Trojdňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypršalo v piatok o 7:00 SELČ. Hamas obnovil z pásma Gazy raketovú paľbu, nad izraelským mestom Aškelon zasahovala podľa agentúry Reuters protiraketová obrana.

Prvou obeťou sa stal desaťročný Palestínčan. Hamas na Izrael od rána vypálil vyše 30 rakiet a minometných striel, izraelské letectvo obnovilo nálety na Pásmo Gazy. Nové boje narušili prevádzku na mezinárodnom letisku pri Tel Avive.

Hovorca Hamasu Fauzi Barhúm v piatok ráno povedal, že jeho organizácia „odmieta predĺžiť prímerie, ale stále sa rokuje“. Na Izrael bolo podľa armády po 7:00 SELČ vypálených päť rakiet, civilisti v palestínskom pásme Gazy utekajú po tisícoch z domov v strachu pred izraelskými náletmi.

Hamas už vo štvrtok avizoval neochotu udržať pokoj zbraní bez podmienok, pretože Izrael odmietol pristúpiť na jeho požiadavky. Humanitárne prímerie sa podarilo vyjednať po skoro mesiaci bojov, pri ktorých v pásme Gazy zahynulo viac ako 1 900 ľudí. Izrael má takmer 70 obetí. O predĺžení prímeria sa rokovalo v minulých dňoch v Egypte.

Podľa izraelského denníka Haarec ešte nie je celkom jasné, či prímerie naozaj skolabovalo. Hamas poprel vypálenie rakiet po vypršaní 72-hodinovej lehoty prímeria, ale jeho rakety vyvolali poplach ešte pred 7:00 SELČ nad mestami Aškelon, Ašdod a Eškol.

Izrael žiada odzbrojenie Hamasu, ten nesúhlasí

Jednou z izraelských podmienok pre prímerie je odzbrojenie palestínskych radikálnych organizácií. To ale Hamas odmieta. Palestínčania zase žiadajú ukončenie blokády pásma Gazy, otvorenie prechodov s Izraelom a Egyptom a dohodu o vybudovaní prístavu a letiska v oblasti. Izraelskí vyjednávači sa ich snažili presvedčiť, aby väčšinu týchto požiadaviek aspoň zatiaľ odložili a zaoberali sa nimi až v rámci širších rokovaní a nie počas terajších rozhovorov o prímerí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Moše Jaalon vraj už inštruovali armádu, aby sa v súvislosti s vypršaním prímeria pripravila na všetky scenáre. „Musíme vziať do úvahy aj možnosť, že o ôsmej hodine ráno začnú strieľať. Sme na to pripravení,“ citoval denník The Jerusalem Post nemenovaný armádny zdroj.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #prímerie