Kyjevský Majdan je opäť v ohni a dyme

Na Námestí nezávislosti v ukrajinskej metropole vo štvrtok zase šľahali plamene a zahalili ho kúdoly dymu z horiacich pneumatík. Návrat do minulosti však nepotešil nielen oficiálny Kyjev. Tým skôr, že sa tak stalo v čase, keď do Kyjeva zavítal šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

08.08.2014 08:30
Kyjev, Ukrajina, Majdan, Námestie mieru,... Foto: ,
Aktivisti, ktorí pokračujú v okupácii časti kyjevského Námestia nezávislosti, hádžu kamene na príslušníkov práporu dobrovoľníkov Kyjev-1.
debata (42)

Demonštranti, ktorí od vládneho prevratu okupujú časť centra mesta, odmietli splniť žiadosť starostu Kyjeva Vitalija Klička. Podľa neho centrum musí byť vyčistené a pripravené do 24. augusta. Teda do Dňa nezávislosti.

„Väčšina Kyjevčanov žiada bezpečnosť a poriadok. To, čo sa odohrávalo v poslednom čase na Majdane, je zločin. Lúpežné prepadnutia, streľba, krádeže. Ide o absolútnu diskreditáciu ideálov Majdanu,“ cituje starostu Klička agentúra UNIAN.

Barikády vyrástli v centre mesta ešte koncom minulého roku, ale po prevrate a februárovom odstránení prezidenta Viktora Janukovyča stratil Majdan podľa mnohých Kyjevčanov zmysel. Centrum sa postupne stalo turistickou atrakciou a podľa kritikov aj miestom distribúcie drog a prostitúcie.

Iný názor však majú samotní aktivisti na Majdane. Pracovníkov komunálnych služieb a neskôr ozbrojencov z práporov Kyjev-1 a Kyjev-2 privítali včera ráno kamením a pálením pneumatík. Päťdesiati z nich utrpeli zranenie. Napriek tomu sa spočiatku podarilo niektoré z barikád odstrániť. Odpor „starousadlíkov“ však za ostávajúcimi barikádami rástol. Z pódií vyzývali rečníci na odpor proti policajtom, ktorí spočiatku nezasahovali. Stalo sa tak až potom, keď starosta Kličko vyzval šéfa kyjevskej polície Oleksandra Tereščuka, aby urobil poriadok. Potýčky si podľa polície vyžiadali do večera niekoľko zranených strážcov poriadku. Policajti zatkli desiatich demonštrantov, ale večer, podľa UNIAN, začali obyvatelia stanového mestečka opäť stavať barikády. „Našou úlohou bolo dnes sprejazdniť cesty, ale nie odstrániť všetky stany,“ povedal novinárom Tereščuk.

Podľa očitých svedkov hustý dym včera prenikol aj do priestorov neďalekej stanice metra Námestie nezávislosti, ktorú dočasne uzavreli. A tak cestujúci mohli použiť susednú – stanicu Kreščatyk.

„Všetci uvedomelí aktivisti Majdanu už dávno opustili námestie a sú dnes v Národnej garde či domobrane,“ reagoval pre UNIAN Vladimir Parasiuk, jeden z bývalých „poľných veliteľov“ Majdanu. Zároveň však pripomenul, že "vyčistenie Námestia nezávislosti musia mestské úrady uskutočniť výhradne pokojným spôsobom“.

"Neviem, aký cieľ sledujú ľudia, ktorí sú aj dnes na Majdane. Ak si myslia, že kontrolujú vládnu moc, tak im musím jasne odkázať, že sa mýlia. Toto nie je kontrola moci, dodal Parasiuk.

Na stranu odporcov časovo „neobmedzeného“ protestu na Námestí nezávislosti sa postavil vo štvrtok aj Pavel Petrenko, minister spravodlivosti. „V situácii, ktorá sa vyvinula, majú miestne úrady právo likvidovať stany a barikády. Tým skôr, že aktivisti, ktorí ostali na námestí, pravidelne porušujú zákony vrátane výpalníctva,“ dodal minister.

V súvislosti s Majdanom sa najnovšie hovorí o možnom jeho „druhom“ dychu. Štvrtkové napätie na námestí síce ešte neznamená tzv. druhý Majdan, ale ako konštatuje britský denník Guardian, „čím dlhšie trvá tzv. antiteroristická operácia, tým viac rastie radikalizácia časti spoločnosti a hlasy volajúce po druhom Majdane“.

Podľa kyjevského politológa Vladimira Fesenka bude veľa záležať na tom, či sa podarí rýchlo skončiť vojnu na východe, alebo bude trvať dlho. „Prípadný nový Majdan môže byť hrozbou pre samotnú ukrajinskú štátnosť,“ povedal Fesenko pre Guardian.

Dianie súvisiace s vývojom na Ukrajine

  • Najmenej jedna osoba prišla vo štvrtok o život, keď ukrajinská armáda mínometnou streľbou zasiahla jednu z najväčších nemocníc vo východoukrajinskom Donecku. O život prišiel jeden pacient a zranenia utrpelo ďalších päť osôb. Udalosti predchádzalo ostreľovanie armádou v noci na včera, pri ktorom prišlo o život päť civilistov. Niekoľko budov bolo zničených.
  • O vojenskej podpore, ktorú poskytne NATO ukrajinskej armáde, rokoval vo štvrtok v Kyjeve s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom šéf aliancie Anders Fogh Rasmussen. Pozornosť venovali o. i. budúcemu osobitnému fondu, z ktorého má Kyjev financovať posilnenie ukrajinskej obranyschopnosti. Finančná pomoc NATO by sa mohla vraj týkať aj dodávok zbraní.
  • Prezident USA Barack Obama odmietol možnosť ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v záujme boja tamojších vládnych síl proti povstalcom. Podľa Obamu aktuálna výzbroj ukrajinskej armády je na boj proti separatistom dostatočná. Iná situácia by však podľa neho nastala v prípade ruskej invázie.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Vitalij Kličko #Kyjev #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #Majdan #kríza na Ukrajine