Búrka Iselle dorazila k Havaju, ďalší hurikán Julio sa blíži

Havajské ostrovy už pocítili prvé poryvy tropickej búrky Iselle, ktorá by mala pacifický turistický raj naplno zasiahnuť počas piatka. Vietor, ktorý Iselle sprevádza, zoslabol na rýchlosť okolo 100 kilometrov za hodinu, čo znamená, že už nepatrí do kategórie hurikánov. Napriek tomu búrka priniesla veľmi intenzívne prívalové zrážky a vlny vysoké až šesť metrov. Svoje domovy preto na odporúčanie úradov opustilo 1 200 ľudí, informovala agentúra Reuters.

08.08.2014 13:50
Havaj, Honolulu, búrka hurikán, Iselle, Julio Foto: ,
Sťahujúce sa mračná nad Honolulu.
debata

Pre obyvateľov Havaja bude Iselle zrejme len prípravou na úder silného hurikánu Julio, ktorý by mal k pevnine doraziť v nedeľu.

Dráha búrky Iselle vedie cez najväčší ostrov súostrovia – Havaj. Na pomerne riedko obývanom ostrove žije asi 160-tisíc ľudí. Už vo štvrtok sa na radu úradov uchýlili do núdzových obydlí stovky ľudí, evakuovaných je teraz okolo 1 200. Asi 5-tisíc domácností je bez prúdu, aerolinky preventívne zrušili tri desiatky letov.

Hurikán Julio, ktorý sa teraz nachádza asi 1 600 kilometrov od Havaja, medzitým zosilnel a s rýchlosťou vetra vyše 195 kilometrov za hodinu sa zaradil do tretej kategórie v päťstupňovej škále sily hurikánov. Podľa meteorológov hurikán možno Havajské ostrovy naplno nezasiahne a predtým, ako sa v nedeľu alebo najneskôr v pondelok priblíži k pevnine, zrejme zoslabne.

Havajské ostrovy nezažili úder hurikánu od roku 1992, keď hurikán Inika zabil šesť ľudí a zničil 1 400 domov.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Havaj #hurikán