Irak: Američania uskutočnili ďalšie nálety proti fundamentalistom

Spojené štáty uskutočnili ešte v piatok ďalšie dva nálety proti bojovníkom nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát v severnom Iraku a v sobotu ráno dopravili ďalšiu zásielku potravín a vody do pohoria Sindžár, kde sa pred nimi ukrývajú tisíce príslušníkov náboženskej menšiny jazídov.

09.08.2014 09:59 , aktualizované: 12:36
Sýria Foto: ,
Bojovníci Islamského štátu v meste Raqqa, ktoré je ich baštou.
debata (9)

Informovali o tom predstavitelia ministerstva obrany USA, podľa ktorých bezposádkové lietadlá a stíhačky zaútočili tentoraz na kolónu vozidiel dve mínometné pozície v okolí mesta Arbíl. Obnovenie amerických náletov v Iraku vo štvrtok schválil prezident Barack Obama, podľa ktorého podpora v boji proti sunnitským fundamentalistom blízkym al-Kájde nie je časovo obmedzená.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry bojovníkov Islamského štátu obvinil z „teroru voči nevinným ľuďom vrátane jazídskej a kresťanskej menšiny“ ako aj ďalších „groteskných a cielených aktov násilia nesúcich všetky charakteristické znaky genocídy“.

Povstalci z Islamského štátu sa zmocnili najväčšej priehrady v Iraku

Kurdská vláda v piatok večer potvrdila, že povstalci zo sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát získali kontrolu nad najväčšou priehradou v Iraku.

Povedal to šéf kancelárie kurdského prezidenta Fuád Husajn. Skupina vo vyhlásení ešte vo štvrtok informovala, že v rámci novej ofenzívy, ktorá sa začala minulý víkend, sa zmocnila 15 miest, strategickej priehrady pri Mósule na rieke Tigris ako aj vojenskej základne. Kontrola nad priehradou umožňuje povstalcom zatopiť viacero irackých miest alebo vypnúť rozľahlým regiónom elektrickú energiu.

Vysoký kurdský predstaviteľ Hušjár Zíbárí vyhlásil, že bojovníci Islamského štátu plánujú veľkú ofenzívu proti Kurdom, ktorá podľa neho predstavuje existenčnú hrozbu pre túto národnostnú skupinu. „Islamský štát mobilizuje všetky svoje sily v Iraku a Sýrii, aby bojoval proti pešmerge (kurdskí bojovníci),“ povedal Zíbárí. Islamský štát, ktorý v Iraku a Sýrii vyhlásil islamský kalifát, už obsadil desiatky miest na severe Iraku a vládna armáda nebola schopná sa brániť jeho ofenzíve. Túto úlohu prevzali šiitské a kurdské milície.

Na pozície militantov začalo v piatok útočiť aj americké letectvo. Cieľom útoku bolo delostrelectvo, ktorým ozbrojenci útočili na kurdské jednotky rozmiestnené v irackom meste Arbíl. Americké vojenské lietadlá tiež zhodili utečencom ukrývajúcim sa v horách pri meste Sindžár asi 20 000 litrov vody a potraviny. V horách sa tam ukrýva asi 40 000 príslušníkov náboženskej skupiny jazídiov, ktorých bojovníci Islamského štátu považujú za nevercov a väčšinou popravujú. Z domovov na severe Iraku ušli aj desaťtisíce kresťanov, ktorých islamisti nútia konvertovať alebo ich zabijú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #Kurdistan