Obama o islamistoch: Nenecháme ich vytvoriť kalifát

Americký prezident Barack Obama je ochotný zvážiť rozšírenie leteckých úderov namierených proti islamistom v Iraku.

09.08.2014 10:14
Americký prezident Barack Obama. Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (139)

Irackí politickí vodcovia ale musia najprv nájsť spôsob, ako medzi sebou spolupracovať, povedal Obama v rozhovore s americkým denníkom The New York Times. Vyjadril tiež obavy z toho, že by Rusko mohlo napadnúť Ukrajinu, aj pochybnosti nad tým, či izraelský premiér a palestínsky prezident budú schopní dosiahnuť dlhodobú mierovú dohodu.

„Nenecháme ich vytvoriť v Sýrii a Iraku kalifát,“ uviedol Obama na adresu islamistov v Iraku. Prezident poskytol rozhovor komentátorovi denníka Thomasovi Friedmanovi v piatok v čase, keď americké lietadlá začali prvé bombardovanie islamistických ozbrojencov na severe Iraku. „Ale môžeme im (islamistom) v tom zabrániť, len keď vieme, že máme partnerov priamo na mieste, ktorí nám sú schopní poskytnúť potrebnú pomoc,“ dodal Obama.

Obama tiež ocenil predstaviteľa irackého Kurdistanu, okrem iného aj za ich toleranciu k ostatným náboženstvám a sektám. Dodal, že Američania im chcú pomôcť. „Avšak … nechcem, aby sme sa stali irackým letectvom,“ dodal.

Obamova administratíva sa tiež v poslednom čase snaží prinútiť Izrael i Palestínčanov k prímeriu v Pásme Gazy. Americký prezident ale vyjadril pochybnosti nad tým, či sú izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky vodca Mahmúd Abbás schopní dosiahnuť nejakú dlhodobejšiu mierovú dohodu podobnú dohovorom, ktorú v minulosti uzavreli niekdajší egyptský prezident Anvar Sadat a bývalí izraelskí premiéri Menachem Begin a Jicchak Rabin.

„V určitom ohľade je Bibi (Netanjahu) príliš silný a Abbás je príliš slabý, aby ich to spojilo a dosiahli podobné riešenie ako Sadat a Begin či Rabin,“ dodal Obama. Jeho vlastné možnosti mierovú dohodu sprostredkovať sú vraj obmedzené vzhľadom na nedostatok túžby zo strany izraelských a palestínskych vodcov. „Môžete doviesť ľudí k vode, oni sa ale musí napiť. A zatiaľ to vyzerá, že nechcú,“ dodal.

Obama tiež vyjadril pochybnosti, že Netanjahu bude robiť ťažké kompromisy okolo izraelských osád na Západnom brehu Jordánu. Pripomenul, že Netanjahuova popularita po operácii v Pásme Gazy sa v Izraeli ešte zvýšila. „A keď necítia určitý domáci tlak, tak je ťažké si ho predstaviť, že je ochotný urobiť niektoré veľmi ťažké kompromisy, vrátane toho, aby sa postavil hnutiu osadníkov,“ povedal Obama.

Okrem Blízkeho východu sa v rozhovore venoval aj kríze na Ukrajine. Podľa neho sú vyhliadky na dosiahnutie diplomatickej dohody, ktorá by zabránila ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi prípadne podniknúť inváziu na Ukrajinu. „Dohodu je možné dosiahnuť. Avšak nachádzame sa v nebezpečnej dobe, čiastočne preto, že pozície separatistov sa oslabili. Myslím, že Putin nechce stratiť tvár. Takže možnosti dosiahnutia kompromisu zostávajú, avšak nie sú nijako široké,“ uviedol. „Mohol by inváziu podniknúť,“ dodal na adresu Putina.

Obama už dlhšiu dobu čelí z niektorých kruhov kritike za to, že sa príliš obáva toho, aby USA zasahovali do konfliktov v zahraničí. Teraz prezident zavtipkoval, že si niekedy želá, aby Spojené štáty boli viac ako Čína, teda veľmoc, od ktorej nikto žiadny zásah neočakáva.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Barack Obama #islamisti #Islamský štát